Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Bouw kruipt voorzichtig uit dal

11 mei 2004 Voor de bouwsector was 2003 in heel Europa een slecht jaar. De vooruitzichten voor 2004 zijn wat beter. Er is sprake van een aarzelend herstel. De bouw lijkt uit het dal te kruipen, maar Nederland steekt wel negatief af bij het Europees gemiddelde.

Aldus AVBB-voorzitter Brinkman in zijn rol als vice-voorzitter van de Europese bouworganisatie FIEC tijdens een persconferentie in Brussel. Over de hele linie was in Europa in 2003 sprake van een zeer bescheiden groei van 0,1%. Maar, voegde Brinkman hieraan toe, dit cijfer lijkt het einde van een periode te markeren die in 1999 begon. In 2004 is een opleving te verwachten, zij het bescheiden. Naar verwachting zal sprake zijn van een groei van 0,8%.

Tegenover de 0,1% groei in Europa stak de ontwikkeling in Nederland in 2003 negatief af. Hier was sprake van een krimp van 3%. Ook voor 2004 is nog sprake van een negatieve waarde: -0,5%.

De totale omzet van bouwbedrijven in de Europese Unie bedroeg ruim 900 miljard euro, bijna tien procent van het gezamenlijke nationaal inkomen. Bijna twaalf miljoen mensen werken in de bouw, ruim zeven procent van de werkgelegenheid.

Het blad BouwNieuws van het AVBB zal eind deze week uitgebreid aandacht besteden aan de economische ontwikkelingen in de bouw in Europa en Nederland.

Bron
AVBB