Dienstenbond CNV

Tussenstand CAO Stienstra-Bonnema

11-05-2004

Wij hebben als CNV Dienstenbond niet stilgezeten bij uw bedrijf. Zo hebben wij een ledenvergadering gehouden en zijn wij druk bezig geweest met de voorbereiding van de CAO-voorstellen. De concept-voorstellen liggen al klaar!Dan moet er echter wel een CAO komen natuurlijk en daarvoor zijn twee partijen nodig: werkgever en vakbond. It takes two to tango! Om over een CAO te onderhandelen met uw werkgever hebben wij bovendien inzicht nodig in de financiële cijfers van het bedrijf. Ook dat hebben wij aan uw werkgever gevraagd.

Voorlopig wachten wij af wat uw werkgever ons op deze twee punten gaat melden. Zodra wij iets horen, hoort u weer van ons. Zonder de cijfers kunnen wij onze insteek voor de onderhandelingen in ieder geval niet definitief bepalen. Dus die houdt u van ons te goed.

Waarom CAO?
Tot slot het volgende. Wij hebben nogal wat vragen gehad in de trant van waarom is het voor werknemers zo belangrijk om een CAO te hebben? Hierop zijn een aantal antwoorden.

Een CAO is een "collectieve arbeidsovereenkomst". Dat betekent dat wij een collectieve afspraak maken over de arbeidsvoorwaarden die voor iedereen geldt. Over een CAO onderhandelt jaarlijks de vakbond en dus niet de werknemers zelf. Dit betekent dat de bond structureel (jaarlijks) overleg heeft over de wijziging van uw arbeidsvoorwaarden. Zonder de bond kan zon CAO ook niet gewijzigd worden. Zo kunnen wij er als vakbond en werknemers samen voor zorgen dat u er niet zonder goede reden op achteruit gaat. Dat is het kernverschil met een arbeidsvoorwaardenregeling die ook met een OR kan worden afgesloten. Dan moet de OR de kolen uit het vuur halen. Bovendien hoeft een werknemer zich niets aantrekken van afspraken over arbeidsvoorwaarden met een OR. Want dat heeft een zeer beperkte juridische gelding.

Reacties?
U kunt uw reacties mailen naar c.scheuneman@cnvdibo.nl. Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurders Carmen Scheuneman , tel.

(040)2116674 of Maurice Limmen, tel. (023)5670682.

Nog even dit. U bent lid van de CNV Dienstenbond. Uw collega misschien nog niet. Wellicht kunt u hem of haar van het nut van het lidmaatschap overtuigen. Juist nu kan men meebeslissen over de eigen arbeidsvoorwaarden. Juist nu uw werkgever de arbeidsvoorwaarden wel even zelf wil regelen, is het van belang dat u uw stem laat horen. Wij rekenen op u.