AutoRai

11-5-2004

Porsche sluit overeenkomst met EU-commissie

Porsche en de Brusselse concurrentiecommissie van de Europese Unie onder leiding van commissaris Mario Monti hebben een overeenkomst gesloten over de manier en de omvang waarop de nieuwe groepvrijstellingsverordening 1400/02 op het merk Porsche zal worden toegepast.

Deze overeenkomst is gebaseerd op basis van in detail met de commissie afgestemde voorbeeldcontracten. Het merk Porsche heeft toestemming gekregen om ook in de toekomst de modellen van het merk in Europa te verkopen via een selectief, merkgericht dealernetwerk.

Het is vooral zeker gesteld dat de verkoop van de 911, Boxster en Cayenne bij de circa 220 geautoriseerde Porsche-centra in de EU, waarvan 5 in Nederland uitsluitend in aparte showrooms en door speciaal Porsche-verkooppersoneel zal plaatsvinden. Bovendien is voor het oprichten van verdere verkoopvestigingen door Porsche-dealers op andere dan de contractueel overeengekomen locaties, toestemming nodig van de Porsche-fabriek en importeur. De onderneming houdt daarmee ook na het wegvallen van de dealerrayons in oktober 2005 de controle over zowel het aantal verkooppunten als ook de geografische verdeling van het dealernetwerk.

Porsche kan in tegenstelling tot de sinds 1 oktober 2003 voor de meeste automerken geldende verordening 1400/02 voor deze regeling in aanmerking komen, omdat de onderneming onder de zogenoemde de minimis-regeling van de Europese Commissie valt.

Voor herstelwerkzaamheden zal Porsche in de toekomst ook die niet-merk-gebonden onderhoudsbedrijven als officiële leden van het Porsche-servicenet autoriseren, die aan de vastgelegde toelatingscriteria en kwaliteitsnormen van het merk voldoen. De normen zijn met de commissie afgestemd.

Dr. Wendelin Wiedeking, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche AG: Met deze regeling kunnen wij tevreden zijn. Dat wij ook in de toekomst onze autos via een selectief dealernetwerk met onmiskenbare merkuitstraling kunnen verkopen, is voor ons als niche-fabrikant van groot belang. Mijn dank geldt derhalve de verantwoordelijke leden van de EU-Commissie, die zich zeer uitvoerig hebben bezig gehouden met de voor Porsche geldende bijzonderheden.