Socialistische Partij

SP voor verbouwing Lauwershof

10-05-2004 * Verzorgingshuis Lauwershof in Oudorp is aan een grondige verbouwing en uitbreiding toe. Dat vinden ze zelf en dat vindt de SP. Met dat standpunt gingen we in tegen het ad hoc Comité Authentiek Oudorp. Zij vreesden dat door de uitbreiding de waarde van hun huizen zou dalen. Om ons standpunt uit te leggen hebben we in Oudorp de volgende brief verspreid. Ondertussen is het comité echter ook accoord gegaan met de laatste plannen van Lauwershof.

Beste buurtbewoner,

Al sinds begin jaren zeventig maakt Lauwershof deel uit van Oudorp. Dat betekent dat de aanwezige voorzieningen ook ruim dertig jaar oud zijn. Maar de tijden zijn veranderd:

- Tegenwoordig is het gebruikelijk dat er eenpersoonskamers voor alleenstaanden of tweepersoonskamers voor echtparen beschikbaar zijn. In Lauwershof zijn er nog veel vierpersoonskamers, waarin privacy voor de ouderen totaal afwezig is. Is dit hoe we onze ouderen willen behandelen?

- Ouderen willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en hulp naar behoefte aangeboden krijgen. Willen we onze ouderen deze mogelijkheid niet bieden?

Zoals we allemaal weten zal de vergrijzing in de komende jaren toenemen. Lauwershof wil aan veranderende eisen tegemoet komen. Dat is in het huidige gebouw onmogelijk. Daarvoor is een grootscheepse renovatie of nieuwbouw nodig. Renovatie wordt door het ministerie als te duur van de hand gewezen. Nieuwbouw op een andere plek is gezien het ruimtegebrek in Alkmaar lastig te realiseren. Om toch aan de eisen van deze tijd te kunnen voldoen en de capaciteit te vergroten lijkt nieuwbouw op de huidige plek de beste en snelste oplossing. Daadkracht is geboden om een toenemend aantal ouderen met speciale woonwensen te kunnen huisvesten.

Aan het noemen van enkele cijfers is voor de beeldvorming niet te ontkomen. Lauwershof wil met zijn nieuwbouw zorg gaan bieden aan 280 ouderen tegen 180 nu. De bedoeling is dat een deel van deze mensen extramuraal (in de wijk) gehuisvest wordt. Een zelfde aantal mensen als nu (180) zal in de nieuwe Lauwershof komen te wonen. Een belangrijk deel van die nieuwe Lauwershof zal als woningen met zorglabel dienst gaan doen. Het overgrote deel van de ouderen blijft dus op zichzelf wonen en kan hulp naar behoefte inhuren bij Lauwershof. Een vorm van zorg die nu al in de strandwalwoningen wordt gegeven.

Om eenzelfde aantal mensen te huisvesten in aanleunwoningen of in één- of tweepersoonskamers i.p.v. in vierpersoons, zoals nu nog voor een groot deel het geval is, is extra ruimte nodig.

Het eerste plan dat Lauwershof naar buiten bracht stuitte op veel kritiek van inwoners van Oudorp. Met die kritiek in het achterhoofd heeft Lauwershof het nieuwbouwplan aangepast. Dit nieuwste plan is voor het overgrote deel van de omwonenden zelfs een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Slechts enkele omwonenden hebben nu nog redenen om bezwaar te maken. Het is de vraag of deze redenen zwaarder moeten wegen dan de fatsoenlijke huisvesting van een grote groep ouderen.

Voor de SP redenen om vóór de bouw van een vernieuwde Lauwershof op de huidige locatie te zijn. Voor meer inlichtingen over het standpunt van de SP kunt u terecht bij Jan van Schaik, jan.vanschaik@hetnet.nl of
072-5626088.