Gemeente Woudenberg


2004-035 Burgerparticipatie: extra mogelijkheid om invloed uit te oefenen

WOUDENBERG, 11 mei 2004
Meepraten Meedoen! Dat is de titel van de nieuwe brochure van de gemeente over alle manieren, waarop de inwoners van Woudenberg worden geïnformeerd en betrokken bij het lokale bestuur. Het burgerinitiatief neemt daarin een speciale plaats in; het betreft hier een nieuwe, extra mogelijkheid voor inwoners om de agenda van de gemeenteraad te bepalen. De brochure is gratis beschikbaar in het informatiecentrum, links van de ingang.

Nieuw: Burgerinitiatief
Er zijn verschillende mogelijkheden om deel te nemen aan of mee te praten over wat er gebeurt in Woudenberg. Dat kan bijvoorbeeld via de inspraakprocedure of door middel van het inspreekrecht bij commissievergaderingen. Inwoners hebben een extra mogelijkheid gekregen om rechtstreeks eigen onderwerpen bij de gemeenteraad van Woudenberg in te dienen.
Het is niet direct noodzakelijk om een tot in detail uitgewerkt voorstel in te dienen. Een globaal voorstel is voldoende, waarin in ieder geval staat omschreven om welk onderwerp het gaat en wat er volgens u moet gebeuren. Om aan te tonen, dat er steun is voor het initiatief, moet het voorstel door anderen zijn mede-ondertekend.

Spelregels
Voorwaarden voor het indienen van een voorstel bij de gemeenteraad zijn:

- De indiener(s) en ondersteuners moet(en) tenminste 16 jaar oud zijn;
- Bij het voorstel moet een lijst worden gevoegd met handtekeningen van ten minste 75 personen die het voorstel ondersteunen;
- Het voorstel vermeldt duidelijk om welk onderwerp het gaat;
- Het voorstel vermeldt, wat er volgens u moet gebeuren.

Niet over alle onderwerpen is het mogelijk om een voorstel bij de gemeenteraad in te dienen. De uitzonderingen zijn:
- Gemeentelijke procedures (zoals lopende inspraak-, bezwaar- of klachtenprocedures);

- Een onderwerp dat niet behoort tot de bevoegdheid van de raad;
- Een vraag over het gemeentelijk beleid;

- Een klacht over het gedrag van het gemeentebestuur;
- Een bezwaar tegen een besluit van het gemeentebestuur;
- Een onderwerp waarover binnen een periode van één jaar voorafgaande aan het indienen van een voorstel, door de raad een besluit is genomen.

De spelregels zijn vastgelegd in de Verordening burgerinitiatief gemeente Woudenberg. Deze verordening is op te vragen bij de gemeente Woudenberg. De verordening staat ook op de internetsite van de gemeente: www.woudenberg.net > Bestuur & Politiek > Bestuursinformatie.

Hoe wordt een voorstel ingediend?
De gemeente Woudenberg heeft een standaardformulier gemaakt, waarop stap-voor-stap staat vermeld hoe u een voorstel bij de gemeenteraad indient. Dit formulier kunt u aanvragen bij het Bureau Bestuurs- en Managementondersteuning, telefoonnummer 033-2869196. U kunt het formulier ook downloaden via de internetsite: www.woudenberg.net > Bestuur & Politiek > Bestuursinformatie > Burgerinitiatief. Laatst gewijzigd op 11/05/2004