European Commission

IP/04/623

Brussel, 10 mei 2004

Goud of koper: nieuw EU-handelsmerk voor referentiematerialen

Op 's werelds grootste analysebeurs en congres, gehouden van 11 tot en met 14 mei in München, wordt een nieuw Europees handelsmerk voor referentiematerialen gepresenteerd voor chemische en biologische metingen. Het label voor Europese Referentiematerialen (ERM®) staat voor een systeem van gewaarborgde kwaliteit voor het meten van chemische en biologische elementen in voeding en andere producten. Zo helpt het systeem bijvoorbeeld bij het detecteren van valse munten, het meten van het zwavelgehalte in brandstoffen en het detecteren van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Het ERM®-handelsmerk zal bijdragen tot een groter vertrouwen van de consument op het gebied van voeding, gezondheidszorg, milieubescherming en eerlijke handel, door te garanderen dat Europese metingen zijn gebaseerd op betrouwbare referentiematerialen. De eerste 130 ERM®-materialen worden gepresenteerd op het congres in München.

Met dit initiatief wordt een Europees merk voor referentiematerialen (ERM®'s) gecreëerd dat het eigendom is van de EU en wereldwijd wordt aanvaard en erkend vanwege zijn strikte normen. De ERM®'s zullen eveneens bijdragen aan de totstandkoming van een Europese onderzoeksruimte door de samenwerking tussen toonaangevende organisaties op dit gebied. Verder zal het ERM-handelsmerk van nut zijn voor het identificeren van gecertificeerde referentiematerialen (CRM's) op Europees niveau. De Europese markt zal aanzienlijk sterker worden door gezamenlijke inspanningen op het gebied van de productie en de verspreiding van CRM's.

Een nieuwe kans voor Europa

Het ERM®-concept zal bijvoorbeeld bijdragen aan de ondersteuning van Europese wetgeving inzake genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Het handelsmerk voor referentiematerialen zal bijdragen aan de handhaving van de EU-wetgeving inzake GGO's, die een van de strengste ter wereld is. Ter ondersteuning van metingen met betrekking tot milieu en volksgezondheid is een serie ERM®s ontwikkeld die specifiek is gericht op de ontwikkeling van referentiematerialen voor laagzwavelige brandstoffen. Om de milieuverontreiniging te verminderen, voorziet de Europese wetgeving in een geleidelijke afname van het zwavelgehalte in brandstoffen. In samenwerking met de olie- en petrochemische industrie ontwikkelt het ERM®-partnerschap een aantal materialen voor de analyse van lagere zwavelgehaltes en ondersteunt daarmee de overeenkomstige milieuwetgeving.

Tevens worden verschillende soorten metalen en legeringen ingevoerd als gecertificeerde referentiematerialen (CRM's).

Twee van nieuwste materialen die voldoen aan de ERM®-kwaliteitscriteria, zijn gebaseerd op legeringen die worden gebruikt voor de productie van euromunten.

Naleving van de wettelijke specificaties voor deze legeringen is essentieel voor de controle op het munten en de identificatie van munten in automaten. De referentiematerialen zijn derhalve belangrijke instrumenten voor producenten van munten, om de kwaliteit van hun producten te garanderen en ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de specificaties.

Europese samenwerking bij het ontwikkelen van internationale richtsnoeren

Drie grote Europese organisaties hebben de handen ineen geslagen om de Europese samenwerking naar een hoger niveau te tillen. Het gaat hierbij om het Instituut voor Referentiematerialen en Metingen (IRMM), dat een onderdeel is van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie, het Britse Laboratory of the Government Chemist (LGC) en het Duitse Federale Instituut voor Materiaalonderzoek en Beproeving (BAM). CRM's met het nieuwe ERM®-handelsmerk zullen voldoen aan internationale richtsnoeren die op internationaal niveau zijn vastgesteld door het "Bureau International des Poids et des Mesures". Verwacht wordt dat het initiatief aan betekenis zal winnen naarmate het aantal ondertekenaars toeneemt. Geprobeerd zal worden andere Europese CRM-producenten die CRM's vervaardigen, certificeren en bewerken, bij het initiatief te betrekken.

Voordelen van ERM®

De kwaliteit en de betrouwbaarheid van de metingsprocedures zullen worden gegarandeerd door strenge beoordelingen van CRM's door vakgenoten in de Technische Raad van het ERM®. Volledige transparantie is een van de certificeringsbeginselen; hierdoor zullen waardevolle inzichten worden verkregen, die de analisten zullen helpen optimaal gebruik te maken van het materiaal. Duidelijk omschreven richtsnoeren zullen ervoor zorgen dat de materialen op de betrokken analytische problemen kunnen worden toegepast.

Voor nadere informatie kunt u terecht op :

http://www.erm-crm.org/