Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 11-5-04

MINBZ: Van Ardenne in debat met jongeren over ontwikkelingssamenwerking

Hoe maak je ontwikkelingssamenwerking 'spannend' voor jongeren? Moeten ontwikkelingsorganisaties meer resultaten laten zien? En moet ontwikkelingssamenwerking in het lesprogramma van basis- en middelbare scholen worden opgenomen? Dit zijn enkele van de onderwerpen waarover minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag in Den Haag in debat gaat met zes jongeren. Zij hebben de afgelopen jaren namens hun school ontwikkelingslanden zoals Uganda, Ethiopië, India en Peru bezocht in het kader van het project Edukans Going Global.

Edukans organiseert scholenacties, zoals Going Global om Nederlandse jongeren te betrekken bij de wereld van leeftijdgenoten in ontwikkelingslanden. De jongeren zullen woensdag hun visie geven op de manier waarop zij actief betrokken kunnen worden bij ontwikkelingssamenwerking. Het onderwijs in Nederland moet hierin volgens hen een sleutelrol spelen. De afgelopen jaren hebben in totaal 172.000 leerlingen zich met hun school via het project Edukans Going Global actief ingezet voor onderwijs aan kansarme kinderen in ontwikkelingslanden.

Onderwijs in ontwikkelingslanden is een van de vijf thema's die prioriteit hebben in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Studies hebben uitgewezen dat onderwijs kinderen en jongeren perspectief geeft en bijdraagt aan een betere verdeling van de kansen van de armen in de samenleving. De komende jaren zullen de uitgaven voor onderwijs - alfabetisering, basis- en lager beroepsonderwijs - worden opgevoerd.