Provincie Overijssel

Overijssel tegen schrappen subsidie voor aanleg bos

De provincie Overijssel is niet gelukkig met het voornemen van minister Veerman om de aanleg van bos buiten de Ecologische Hoofdstructuur niet langer te subsidiren. De regeling gaat volgens de minister aan eigen succes ten onder: er bestaat zoveel belangstelling voor agrarisch en particulier beheer dat de regeling te zwaar op de begroting drukt. Overijssel wijst de minister in een brief gewezen op de nadelige gevolgen hiervan.

In Overijssel wordt tot nu toe veel van deze subsidieregeling gebruik gemaakt door particulieren die een landgoed willen vestigen dat onder de Natuurschoonwet valt. Dit zijn vaak boeren die stoppen met hun bedrijf en verder willen gaan als landgoed en dan ook aan natuurbeheer gaan doen. Om zo?n landgoed te kunnen vestigen moet men meestal een beperkte oppervlakte bos aanleggen. Voor een nieuw landgoed van bijvoorbeeld 10 ha is 3.3 ha bosaanleg vereist.

Landgoederen
In Overijssel zijn eind vorig jaar 462 landgoederen gerangschikt onder de Natuurschoonwet. Jaarlijks groeit dit aantal landgoederen met ongeveer dertig. Deze landgoedeigenaren werken vaak mee aan natuurbeheer.

Gedeputeerde Staten verwachten dat door het voornemen van de minister de groei van het aantal landgoederen en daarmee ook de deelname aan natuurbeheer zal afnemen. Het bedrijfsleven heeft deze signalen al afgegeven. De provincie stelt de minister dan ook voor om een uitzondering te maken voor nieuw op te richten landgoederen. Om grote budgetoverschrijdingen te voorkomen kunnen ook voorwaarden gesteld worden aan de maximale oppervlakte bosaanleg per landgoed. Ook zou als voorwaarde kunnen worden gesteld dat deze landgoederen moeten liggen binnen door de provincie aangewezen gebieden met beheersovereenkomsten.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel