Dienstenbond CNV

CAO Optiekbedrijven in zicht!
11-05-2004

Maandag 10 mei jongstleden hebben bonden en werkgevers verder gepraat over de CAO Optiek. Bonden hebben de vorige keer aan werkgevers aangegeven dat er wat hen betreft nog niet echt goede afspraken lagen om verder te komen. Nu zijn er wel stappen gezet.

De vorige keer zijn wij uit elkaar gegaan om een pas op de plaats te maken en eens te bekijken waar wij stonden in het onderhandelingsproces. Wij waren namelijk van mening dat er door CNV Dienstenbond wel stappen gemaakt werden, met name in de vrijwillige uitbreiding van een 35 naar een 38-urige werkweek, maar dat daar door werkgevers weinig tegenover wordt gesteld. Dit hebben wij de werkgevers schriftelijk laten weten en zij hebben daarop gereageerd. Zij begrepen ons standpunt en wilden graag met ons verder praten.

Tijdens de onderhandelingen afgelopen maandag hebben werkgevers aangegeven dat er wat hen betreft ook verder kwalitatieve afspraken gemaakt konden worden, waar CNV Dienstenbond steeds op heeft ingezet.

Zo is er nu onder andere afgesproken dat het zogenaamde afhelpkwartiertje ook in de CAO terechtkomt en dat dit als werktijd gezien wordt. Ook hebben wij afgesproken dat er een vast bedrag van 9,-- voor een maaltijd beschikbaar gesteld wordt. Vervolgens hebben wij overeenstemming bereikt over vakbondsvoordelen; op vrijwillige basis kunnen werknemers hun contributie van hun brutoloon laten betalen.

Echter, wij zijn er nog niet. Werkgevers hebben voorgesteld om de verrekenperiode voor overwerk te verruimen van één week naar vier weken. Dat is voor ons onbespreekbaar. Wij hebben werkgevers aangegeven dat het nu één week is, en dat wij dat niet wensen te wijzigen. Wij zijn de werkgevers al een heen eind tegemoet gekomen met de vrijwillige verruiming van de werkweek, daar willen wij niet nog meer bovenop doen door overwerk over een periode van vier weken te berekenen.

Daarop hebben werkgevers aangegeven dat zij zich daarover willen beraden.

Over twee weken zullen wij weer contact hebben met werkgevers over hun standpunt hierin. Mochten zij akkoord gaan met een verrekenperiode van één week, dat is de CAO Optiekbedrijven een feit. Tot die tijd is het nog even afwachten.

U merkt het, er wordt nogal wat gevraagd door werkgevers. Wij proberen op te komen voor uw arbeidsvoorwaarden in onze onderhandelingen, maar dat kunnen wij niet zonder leden, veel leden. Maak uw ongeorganiseerde collega ook lid, het zijn ook hun arbeidsvoorwaarden waar wij met en voor u voor knokken!!!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon (023)5670615 of email f.monsma@cnvdibo.nl