Dienstenbond CNV

Stemming over onderhandelings resultaat CAO Rabobank 11-05-2004

Zoals u was toegezegd ontvangt u hierbij de tekst van het onderhandelingsresultaat CAO Rabobank.

Looptijd en éénmalige uitkering
De looptijd van de CAO is 10 maanden en op 1 september 2004 zal er een éénmalige uitkering van 1,5% plaatsvinden.

Beoordelen en belonen (performance management)
Persoonlijk ontwikkelingsbeleid, beoordelen en belonen zullen nu geen aparte grootheden meer zijn, maar duidelijk met elkaar in verbinding staan. Ons inziens hoort dat bij een professioneel sociaal beleid. Wel is het zo dat het succes van het systeem afhangt van zowel de deskundigheid van managers als van medewerkers zelf. Op basis van de beoordeling worden medewerkers zowel structureel als variabel beloond. Daarbij moet wel bedacht worden dat de meeste medewerkers gemiddeld beoordeeld zullen worden. Aan het begin van het jaar worden doelstellingen vastgeld. Dat betreft individuele en collectieve resultaatdoelstellingen, maar ook competentiedoelstellingen. Het behalen van die doelstellingen is doorslaggevend voor de beoordeling.

De salarisschalen zullen in het nieuwe systeem geen periodieken meer bevatten, maar alleen een schaalminimum en maximum. Afhankelijk van de beoordeling stijgt van een percentage in de schaal, variërend van 0 tot 6%. 3 procent is de norm.

Omdat men pas beoordeeld wordt over het gehele kalenderjaar vindt de jaarlijkse salarisaanpassing niet meer in januari maar in april plaats, voor het eerst in april 2006. In verband hiermee wordt in januari 2006 een eenmalige compensatie betaald van 1% van het jaarsalaris.

De beoordelingstoeslag komt als vaste salariscomponent te vervallen en wordt ingebouwd in de schalen.

Met ingang van 1 januari 2004 wordt variabel inkomen geïntroduceerd ter vervanging van het medewerker Waardeplan. Daardoor is een hoger variabele beloning haalbaar. Deze variabele beloning is gebaseerd op de individuele en collectieve resultaatdoelstellingen. Dit variabele inkomen wordt voor het eerst in april 2006 uitgekeerd. Er zijn ook afspraken gemaakt over de overgang van het oude naar het nieuwe salarissysteem, de zgn. conversie. Uitgangspunt is dat iedereen bij overgang naar het nieuwe systeem zijn vaste inkomen behoudt. Daarover zijn spelregels afgesproken, die u in de bijgevoegde tekst kunt vinden.

Vakantietoeslag en 13e maand
De vakantietoeslag en de 13e maand worden vanaf 2005 maandelijks opgebouwd. De opbouwperiode voor de vakantietoeslag wordt 1 maand naar voren gehaald. In 2005 bouwt men over de maand juni twee keer vakantietoeslag op. Hiervoor krijgt eenmalig een maand extra opbouw voor de vakantietoeslag.

Sociaal Statuut
De inhoud van het Sociaal Statuut blijft onveranderd. Wel is afgesproken dat er meer aandacht besteed wordt aan de uitvoering van het personeelsontwikkelingsbeleid, met name gericht op inzetbaarheid. De CAO-tekst zal hierop worden aangescherpt. Tevens wordt onderzocht in hoeverre bestaande faciliteiten uit het Sociaal Statuut nader dienen te worden aangescherpt of te worden uitgebreid.

Loondoorbetaling 2e Ziektewetjaar
Op grond van de wet krijgt de volledige arbeidsongeschikte medewerker het tweede ziektewetjaar 70% van het salaris doorbetaald. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid is afgesproken dat de medewerker, boven op het salaris dat hoort bij de werkzaamheden die hij verricht een aanvulling van 80% van het verschil tussen het salaris voor aanvang van het tweede ziektewetjaar en het wegens ziekte lagere salaris ontvangt.

De pensioenopbouw zowel voor gedeeltelijk als volledig arbeidsongeschikten blijft op 100%.

Vakbondscontributie
De medewerker kan de vakbondscontributie betalen met verlofdagen. De kosten van het lidmaatschap worden dan van het bruto-loon afgetrokken. Voor medewerkers die vakbondslid zijn is dat een voordeel van 0,4%.

Naleving van de CAO
Hierover zijn nadere afspraken gemaakt.

Pensioen, Vut, prépensioen en levensloop
CAO-partijen hebben afgesproken dat deze onderwerpen in samenhang met elkaar besproken zullen worden als de plannen van het kabinet hieromtrent duidelijk zijn.

Het is nu aan u als lid van de CNV Dienstenbond om uw oordeel daarover uit te spreken.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga
(023)5651052 of per email i.wiersinga@cnvdibo.nl