Nivel


A. Baanders, Bezuinigingen in de zorg: gevolgen voor chronisch zieken in het ziekenfonds, NIVEL, 2004, 2 pag.
Driekwart van chronisch zieken in ziekenfonds merkt gevolgen van bezuinigingen in de zorg

11 mei 2004

Driekwart van de chronisch zieken die ziekenfondsverzekerd zijn, zal in 2004 meer geld moeten uitgeven aan de eigen gezondheidszorg. Dit komt door de beperkingen in de ziekenfondsvergoedingen voor fysio- en oefentherapie, zelfzorggeneesmiddelen en zittend ziekenvervoer en door de verhoging van de eigen bijdrage voor de AWBZ-verzekerde thuiszorg. Een aanzienlijk deel van de chronisch zieken (39%) ondervindt de gevolgen van twee of meer bezuinigingsmaatregelen tegelijk. Een deel van hun ziektekosten zal mogelijk vergoed worden door een aanvullende verzekering, maar ook die kost geld. Hoeveel geld de chronisch zieken in totaal méér kwijt zijn, en in hoeverre deze extra kosten gecompenseerd worden via de belasting en de bijzondere bijstand is nu nog niet bekend.
Dit blijkt uit een telefonische enquête in maart 2004 onder 505 ziekenfondsverzekerde chronisch zieken uit het Patiëntenpanel Chronisch Zieken (PPCZ). Het PPCZ is een landelijk representatief panel van 2000 mensen van 15 jaar en ouder met medisch gediagnosticeerde chronische somatische aandoeningen. Tweederde van hen is ziekenfondsverzekerd.

Lees de NIVEL-PPCZ factsheet Bezuinigingen in de zorg: gevolgen voor chronisch zieken in het ziekenfonds

Laatste update door: Thea Visser, op 11 mei 2004

Palliatieve zorg
Dossier palliatieve zorg

Tweede Nationale Studie

Tweede Nationale studie

Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg Databank Zorgvernieuwing European Association for Communication in Health Care European Influenza Surveillance Scheme Panel verpleegkundigen en verzorgenden Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg Nationaal Kompas Volksgezondheid European Association of Public Health

NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl