Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

11/05/04 Koningin bezoekt Rijkswaterstaat Zwolle

Hare Majesteit de Koningin heeft hedenmorgen dinsdag 11 mei 2004 samen met de minister van Verkeer en Waterstaat mw. drs. K.M.H. Peijs een bezoek gebracht aan Rijkswaterstaat, dienstkring wegen Zwolle. Tijdens het bezoek heeft de Koningin zich mede aan de hand van een tweetal projecten - de wegwerkzaamheden aan de A28 bij Zwolle en de reconstructie van sluis Eefde - laten informeren over de beleidsprioriteit Beheer en Onderhoud op rijkswegen en rijkswaterwegen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De Koningin en minister werden ontvangen op steunpunt Spoolde van Rijkswaterstaat. Daar is door medewerkers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en haar uitvoeringsorganisatie Rijkswaterstaat de beleidsprioriteit Beheer en Onderhoud nader belicht. Vervolgens brachten Koningin en minister een bezoek aan de wegwerkzaamheden op de A28 ter plaatse. Het project A28 Zwolle is een combinatie van groot onderhoud en de aanleg van plusstroken (extra rijstroken die alleen tijdens de spits worden opengesteld).

Het bezoek werd vervolgd bij Rijkswaterstaat in Berkum, alwaar de Koningin en minister een toelichting kregen over de grootschalige reconstructie van sluiscomplex Eefde, een monument uit 1933. Sluis Eefde is voor de beroepsvaart de enige toegang tot de Twentekanalen en zorgt samen met de sluiscomplexen en gemalen in Delden en Hengelo voor voldoende water in het kanaal. Daarnaast zorgt het voor een evenwichtige waterhuishouding in tijden van droogte en wateroverlast.

Afsluitend vond een gesprek plaats met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, provincie Overijssel en gemeente Zwolle waarin het beleid besproken werd in het licht van de dagelijkse praktijk.