UWV

Opsporingsactie UWV: fraude met 160 identiteitsbewijzen

UWV heeft tijdens een landelijke opsporingsactie ruim 160 gevallen van fraude met identiteitsbewijzen ontdekt. De actie bestond uit het natrekken van 500 dienstverbanden. Van 300 dienstverbanden troffen de controleurs bij de werkgevers ter plekke kopieën van het onderliggende identiteitsbewijs aan. Hiervan bleken er ruim 160 niet in orde te zijn (53%). Onderzoek van de identiteitsbewijzen in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee heeft 128 valse identiteitsbewijzen (42%) en 34 als vermist geregistreerde identiteitsbewijzen (11%) opgeleverd. De overige 140 dienstverbanden waren in orde (47%). Van 200 dienstverbanden zijn de onderliggende identiteitsbewijzen niet aangetroffen; de controleurs zijn verwezen naar archieven. Het onderzoek naar deze identiteitsbewijzen moet nog plaatsvinden. Als bij een werkgever een vals identiteitsbewijs wordt aangetroffen, kan dat leiden tot een naheffing van werknemerspremies.

De actie betrof 500 dienstverbanden waarvan UWV het vermoeden had dat er misbruik van identiteitsbewijzen is gemaakt. Dat vermoeden is gebaseerd op de uitkomst van een bestandsvergelijking waarbij UWV heeft gezocht naar sofi-nummers waarop in 2002 minimaal 35.000 euro brutoloon werd uitbetaald, ten minste 350 werkdagen zijn opgegeven èn 5 of meer tegelijkertijd lopende dienstverbanden geregistreerd waren. Van de sofi-nummers die aan alle drie de criteria voldeden, zijn 500 bijbehorende dienstverbanden onderzocht.

Identiteitsfraude bestaat uit het gebruik maken van gestolen of vervalste identiteitsbewijzen of van kopieën daarvan. Werknemers staan dan onder een valse identiteit of onder andermans identiteit in de administratie van de werkgever. Het gebruik van andermans identiteit kan plaatsvinden zonder medeweten van die persoon, bijvoorbeeld doordat zijn/haar legitimatiebewijs is gestolen. Slachtoffers van deze vorm van fraude kunnen geconfronteerd worden met naheffingsaanslagen voor inkomstenbelasting en afwijzing van bijvoorbeeld huursubsidie. Daarnaast betekent het een aantasting van de privacy. Het komt echter ook voor dat iemand hier bewust aan meewerkt, zodat hij of zij later een beroep kan doen op een uitkering, zonder hiervoor gewerkt te hebben. Als werkgevers mensen onder een valse identiteit laten werken, worden arbeidsplaatsen ingenomen ten koste van reguliere werkzoekenden.

Het is de tweede keer dat UWV een landelijke opsporingsactie heeft gehouden. Bij de eerste actie in december 2003 werden 1000 dienstverbanden onderzocht. Net als nu ging het om dienstverbanden die al afgesloten waren. De resultaten waren aanleiding om in 2004 nog 4 acties te organiseren. Met deze acties probeert UWV identiteitsfraude te bestrijden en meer inzicht te krijgen in deze vorm van fraude. Op die manier bevordert UWV dat het de juiste premies ontvangt van werkgevers en uitkeringen verstrekt aan de mensen die daar recht op hebben. Bij volgende acties dit jaar kijkt UWV behalve naar al afgesloten dienstverbanden ook naar lopende dienstverbanden. Als daarbij fraudeurs op heterdaad worden betrapt, volgt aanhouding.