Politie Friesland

Politieberichten van 10/05 13.00 uur t/m 11/05 13.00 uur

Fryslân 11-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden: getuigenoproep rolstoeler
Op donderdag 6 mei werd om 00.50 uur op de Eewal een 58-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden (zie hiervoor ook de politieberichten van 6 mei) en overgebracht naar het bureau. Diezelfde dag omstreeks 20.55 uur, staat hij op de Harlingerstraatweg met een flesje bier. Hierop wordt hij aangesproken door de politie. De man wordt agressief en gooit het flesje bier kapot tegen een lantaarnpaal. Op hetzelfde moment komt er een man in een rolstoel aanrijden. Deze rijdt om het glas heen, in de richting van de verdachte. Deze stapt naar de rolstoeler toe en bedreigt hem met de dood. De politie houdt hierop de verdachte aan. Echter, de rolstoeler heeft in de tussentijd de plaats van het delict verlaten. Graag komt de politie in contact met deze rolstoeler, zodat een aangifte kan worden opgenomen. De rolstoeler of eventuele getuigen kunnen contact opnemen met het algemene nummer van politie Fryslân op 0900 8844 lokaal tarief)

Drachten: poging doodslag
Afgelopen nacht, kort na middernacht, is in een woning aan het Noorderhof een man neergestoken. Een 20-jarige inwoner van Drachten had ruzie gekregen met een andere 20-jarige man uit Drachten. Daarbij had de eerste de ander met een mes in de halsstreek gestoken. Door getuigen werd de politie en ambulance gewaarschuwd. Het slachtoffer is zwaar gewond overgebracht naar het AZG Groningen. Zijn toestand is momenteel stabiel. De verdachte vluchtte na zijn daad weg. Enkele uren later meldde hij zich aan het politiebureau. Hij werd direct aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: controle bedrijfsafval Jiskefet
Maandag heeft de politie 16 afvalcontainers van 13 bedrijven in Drachten uitvoerig geïnspecteerd. Bij acht bedrijven bleek alles in orde. Bij twee andere bedrijven werden kleine onregelmatigheden geconstateerd die zijn afgedaan met een waarschuwing. Drie keer waren de overtredingen ernstiger. In de containers van twee bedrijven werden verfresten aangetroffen. Het meest bont maakte een garagebedrijf het. Daar werden verpakkingen met kit, uitlaatreparatiemiddelen, brandstoftoevoegingen, olie, kalkverwijderaar, lak en tl-buizen in de bedrijfscontainer aangetroffen. In deze drie gevallen werd proces-verbaal opgemaakt.

Burgum: gaslek
Maandag omstreeks 13.30 uur werd bij de bouwwerkzaamheden (bij het heien/boren) een hoofdgasleiding geraakt op de Raadhuisweg ter hoogte van het gemeentehuis. Er ontstond een gaslek en er hing een behoorlijke gaslucht die vervloog in oostelijke richting. Het gemeentehuis is op last van de brandweer ontruimd en de personen op afstand gezet. De brandweer hield met waterspuiten het gas onder controle.
Door de politie werd de doorgaande route over de brug door Burgum afgezet op de punten Garyperhoeke, Kattenras, kruispunt gemeentehuis en kruising Burgumerdaam. Omstreeks 14:30 uur was het lek gedicht en kon het verkeer mocht weer over de brug.

Kimswerd: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 15.30 uur vond op de Harlingerweg een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. Een 35-jarige man uit Harlingen wilde met zijn auto vanaf een uitrit de weg oversteken, juist op het moment dat de fietser, rijdende richting Harlingen, passeerde. Een aanrijding was het gevolg. De fietser, een 76-jarige man uit Kimswerd, kwam ten val en is met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Zurich: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 09.45 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op het Viaduct in Zurich. Een 32-jarige vrouw uit Zurich reed met haar auto frontaal tegen het viaduct. De bestuurster is even buiten bewustzijn geweest en is met pijnklachten in haar borst overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Waardoor de aanrijding ontstond is niet bekend.

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen vrijdagochtend en zondagavond is ingebroken in een woning aan de Zuidergrachtswal. De algemene toegangsdeur werd geforceerd, evenals de toegangsdeur tot het woongedeelte van de 25-jarige bewoonster. Er werd geld, een leren jas en 2 cds gestolen.

Minnertsga: inbraak dorpshuis
Tussen zaterdagavond en maandagmiddag is ingebroken in het dorpshuis aan de Stasjonsstrjitte. Men kwam binnen door een uitzetraam open te breken. Er werd onder andere een kassa met kleingeld gestolen. Een 42-jarige man uit Minnertsga deed aangifte.

Nijega: rijbewijs kwijt na te hard rijden
De politie heeft maandag omstreeks 20.40 uur het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige man uit Groningen. Hij reed met zijn personenauto 160 km/u over de rijksweg N31.

Kimswerd: inbraak bedrijf
In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een bedrijfspand aan de Harlingerweg. Men kwam binnen door een glasplaat van een kas te verwijderen. De kantoorruimte werd doorzocht en er wordt geld vermist. Een 51-jarige man uit Kimswerd deed aangifte.

Buren: vernieling waterrolstoel
In de avond of nacht van maandag op dinsdag is op een bedrijfsterrein aan de Strandweg een witte zogenaamde water/invalide/rolstoel vernield en van het terrein gehaald. De rolstoel werd even verderop bij een horecabedrijf weer aangetroffen. Van de rolstoel werden de vier PVC-banden vernield. De schade is ongeveer 500,-. Een 35-jarige man uit Buren deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal personenauto
Tussen maandag 18.00 en dinsdag 06.30 uur is vanaf de Prof. Mr. P. S. Gerbrandyweg een personenauto gestolen. Het betreft een grijze Opel Kadett Hatchback uit 1991, kenteken ZS-03-NF. De auto stond voor de deur van de eigenaar, een 31-jarige man. Hij deed aangifte.

Goutum: inbraak bedrijf
In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een bedrijfspand aan de Bredyk. Men kwam binnen door een zijruit te vernielen. Vanuit het pand werd een monitor gestolen. Namen bedrijf de deed 40-jarige man uit Grou aangifte.