Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
11 mei 2004
VROM-Inspectie onderschept 6.000 ton zwaar vervuilde stookolie

De VROM-Inspectie en het olieteam van de douane Rotterdam hebben 6.000 ton vervuilde stookolie onderschept. De vier olietankers zijn geladen in Fujairah, Verenigde Arabische Emiraten. De concentratie organisch chloor in de stookolie is 40 maal hoger dan toegestaan voor scheepsbrandstoffen in Nederland. Bij twee van de vier schepen zijn tijdens de reis van Verenigde Arabische Emiraten naar Rotterdam, motorproblemen ontstaan door vrijgekomen zoutzuur. Naast schade aan de motor, veroorzaakt zoutzuur een gezondheidsrisico voor de bemanning.

In opdracht van de VROM-Inspectie zijn monsters van de stookolie genomen. Uit de analyses bleek de olie zwaar vervuild. De hoge chloorconcentratie is vermoedelijk afkomstig van gechloreerde oplosmiddelen. Deze komen van nature niet voor in stookolie. De partijen voldoen volstrekt niet aan de internationale normen voor scheepsbrandstoffen en kunnen dus niet gebruikt worden als brandstof. De vervuilde olie is daarom door de VROM-Inspectie beoordeeld als afvalstof. De partijen zijn gelost in Rotterdam Botlek. De olie ligt opgeslagen in Rotterdam en Amsterdam totdat deze op een milieuverantwoorde manier kan worden verwerkt.

Milieu
Voorkomen is dat de partijen vervuilde stookolie over de wereld zijn gaan zwerven. De risico's van dergelijke partijen olie zijn tweeledig. In de eerste plaats het ongecontroleerd in het milieu terechtkomen van gevaarlijke stoffen. Dit brengt zowel voor mens als milieu risico's met zich mee. Daarnaast kunnen grote olietankers die varen op vervuilde brandstoffen, problemen krijgen met de motor.

Meer info:
Dossier Handhaving (achtergrondinfo over handhaving en taken VROM-Inspectie)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=17813 )