Gemeente Maassluis

Persberichten

11-5-2004

Fraude met een uitkering loont niet

Fraude met een bijstanduitkering loont niet. In 2003 heeft de sociale recherche in Maassluis 88 mensen betrapt die fraudeerden met hun uitkering. In 26 gevallen werd de uitkering meteen beëindigd. In totaal werd er 126 keer een onderzoek ingesteld. In 55 gevallen was er sprake van samenlevingsfraude. Dit houdt in dat de uitkeringsgerechtigde een huishouding voert met een ander, zonder dit te melden aan de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Sozawe). In 31 gevallen was er sprake van zwarte fraude: mensen ontvangen dan andere inkomsten naast hun uitkering en geven dit niet op bij Sozawe en de Belastingdienst. Het totale benadelingsbedrag bedroeg in 2003 ruim 180.000,-.

Een uitkering die ten onrechte is ontvangen, moet in alle gevallen worden terugbetaald. Daarnaast is er in 33 gevallen een sanctie of boete opgelegd. Bij een fraude van meer dan 6000,- moet de betrokkene zich verantwoorden bij de rechtbank. In 2003 werden zes gevallen strafrechtelijk afgedaan. Dit resulteerde in gevangenisstraffen of uren dienstverlening.

Steeds vaker opgespoord
Uitkeringsfraudeurs worden steeds vaker opgespoord en vervolgd. Dit is onder andere het gevolg van bestandvergelijkingen tussen de Belastingdienst, het UWV en de Informatiebeheergroep. De sociale recherche krijgt ook tips van de klantmanagers van Sozawe of tips van derden, al dan niet anoniem. Daarnaast vindt er een aanzienlijke toename en verscherping plaats van controles en huisbezoeken door de recherche zelf. Ook is het aantal onderzoeken in 2003 aanzienlijk opgevoerd. In 2001 en 2002 werden respectievelijk 51 en 48 onderzoeken uitgevoerd, tegenover 126 in 2003. Dit heeft te maken met het extra aantal uren dat de sociale recherche in 2003 actief was.

Informatie
Om fraude tegen te gaan, krijgen nieuwe bijstandsgerechtigden bij het aanvragen van een uitkering, informatie over hun verplichtingen en over de gevolgen wanneer zij deze verplichtingen niet nakomen.