Waterschap Noorderzijlvest


Grote belangstelling voor bezichting gemaal en sluizen Schaphalsterzijl

Tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag op zaterdag 8 mei grepen zeer veel belangstellenden de gelegenheid aan om een kijkje te nemen bij de door waterschap Noorderzijlvest opengestelde werken voor het gemaal en de sluizen op Schaphalsterzijl.

Tussen 10.00 's ochtends en 16.00 uur 's middags hebben naar schatting 800 mensen de werken bezocht. Veel bezoekers waren geĂŻnteresseerd in de drooggezette oude sluizen, die momenteel gerestaureerd worden.

Ten behoeve van de restauratie zijn aan weerszijden van de sluizen damwanden in het Winsumerdiep geheid. Na het leegpompen is de bodem van de sluis schoongemaakt en is er een werkplateau aangebracht. Daardoor was er een unieke kans de oude sluizen - met delen uit 1636 - vanaf de bodem van het Winsumerdiep te bekijken. Na voltooiing van de werken zal alles weer onder water verdwijnen.
Daarnaast kon men de in- en uitstroomkelders van het nieuwe gemaal bezichtigen. De onderbouw van het gemaal is al voor een groot deel gereed. Het gemaal pompt straks het water uit het Winsumerdiep in een ondergrondse betonnen bak achter het gemaal. Van daaruit stroomt het water om het sluizencomplex heen door drie grote ronde kokers richting het Reitdiep. Medio 2005 moet het gemaal in bedrijf worden gesteld. Het waterschap Noorderzijlvest bouwt het gemaal bij Schaphalsterzijl ter compensatie van de bodemdaling door aardgaswinning en het als gevolg daarvan stijgend water in een deel van het waterschapsgebied. De kosten van de bouw van het gemaal en de restauratie en aanpassing van de sluis zijn
ruim 9 miljoen. De totale kosten worden grotendeels vergoed door de NAM, die als veroorzaker van de bodemdaling door aardgaswinning de aanpassingswerken bekostigt. Meer informatie over de bouwwerkzaamheden bij Schaphalsterzijl