Gemeente Utrecht

Woningtoewijzing als instrument om woonklimaat in Overvecht te verbeteren

De gemeente Utrecht, de woningcorporaties en het Bewonersplatform Overvecht willen maatwerk toepassen bij de woningtoewijzing om zo in sommige buurten van Overvecht het woon- en leefklimaat te verbeteren. Het gaat om een experiment in flats waar veel bewoners verhuizen, waar vrijwel uitsluitend kansarme huishoudens van verschillende nationale herkomst instromen en door gebrek aan sociale samenhang het woonklimaat verslechtert. Voorgesteld wordt om in deze flats maximaal 170 vrijkomende woningen per jaar bij voorrang toe te wijzen aan meer kansrijke huishoudens. Het tweejarig experiment sluit aan bij voorstellen in het onlangs herijkte collegeprogramma om woonsegregatie in Overvecht, Hoograven, Zuilen en Kanaleneiland tegen te gaan.

In overleg met de corporaties Mitros, Portaal en Bo-Ex, welzijnsorganisatie Cumulus, wijkbureau Overvecht en het bewonersplatform Overvecht zijn voor het experiment met de gewijzigde huisvestingsregels de volgende complexen geselecteerd: 11 tienhoogflats aan de Haifa-, Ankaradreef, de Doornbeendreef, de Atlas-, Centauarus-, Apollodreef, de Cleoppatra-, Jeanne d´Arcdreef en de Stroyenborch-, Schooneggendreef en 4 flats aan de Kwango-, Zebra- en Gambiadreef.

In de genoemde flats krijgen woningzoekenden voorrang, die voldoen aan de volgende (meetbare) kenmerken: starters op de woningmarkt, gehuwd of samenwonend, met een inkomen uit arbeid, van wie een van beiden tussen de 25 en 40 jaar is. Utrecht kiest voor een positieve benadering van woonsegratie door kansrijke huishoudens te verleiden om een woning te huren in probleemflats in Overvecht.

Het tweejarig experiment wordt elk half jaar tussentijds geevalueerd. Daarbij zal er speciaal op worden gelet dat de mogelijkheden om kansarme huishoudens te huisvesten in de stad niet afnemen. Het experiment wordt als geslaagd beschouwd als driekwart van de woningen, die in de genoemde flats vrijkomen, wordt betrokken door de beschreven doelgroep van kansrijke huishoudens. En het doel van een verbetering van het leefklimaat in buurten van Overvecht door de gemeentelijke afdeling bestuursinformatie via onderzoek kan worden vastgesteld.

Omdat toewijzingsregels van de regionale huisvestingsverordening worden gewijzigd, moet het Bestuur Regio Utrecht aan dit experiment zijn toestemming geven. Als dat gebeurt wordt per 1 juli 2004 begonnen met maatwerk bij de woningtoewijzing in delen van Overvecht.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, tel. 030 286 11 68 of 06 270 307 14.

Utrecht, 11 mei 2004.