CNV PUBLIEKE ZAAK

Moeizaam akkoord over reorganisatie provincie Noord-Holland

Op 10 mei is tussen de vakbonden (waaronder CNV Publieke Zaak) en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland overeenstemming bereikt over een sociaal plan (looptijd tot 2007). Dit was nodig omdat in de komende jaren 225 banen verdwijnen.
Met het akkoord proberen partijen de sociale en financiële gevolgen van de reorganisatie van de provincie Noord-Holland (op basis van het collegeprogramma) op te vangen. Uitgangspunt is gedwongen ontslag te voorkomen.

Moeizaam en langdurig
Onderhandelaar Maarten-Jasper Brandts van CNV Publieke Zaak omschrijft de onderhandelingen als 'moeizaam, slopend en langdurig'. Aanvankelijk kwam er geen akkoord doordat de leden het resultaat afwezen. 'Op ons voorstel is de impasse doorbroken. Er werd met alle partijen afzonderlijk gesproken en een onafhankelijk voorzitter ingehuurd.' Uiteindelijk leidde dit tot een resultaat. 'Ik denk dat dit sociaal plan goed verdedigbaar is. Werknemers hebben garanties gekregen waar ze recht op hebben. We hebben voorkomen dat ze als oud vuil aan de kant zouden worden gezet', aldus een opgeluchte Brandts. De bonden leggen het resultaat op 17 mei aan de leden voor. Voor CNV Publieke Zaak is het belangrijk dat er een goed sociaal vangnet is voor boventallige werknemers. De belangrijkste resultaten:
- FPU-arrangement voor 57 jaar en ouder met een aanvulling tot 73 procent (voor 60 jaar en ouder een aanvulling tot 80 procent); en maximaal vier jaar pensioenopbouw tot 61 jaar;

- Compensatie op lager loon bij een baan buiten de provincie;
- Een vertrekpremie voor boventallige medewerkers van drie tot maximaal 24 bruto maandsalarissen;

- Startpremie voor starten eigen bedrijf van minimaal 15 bruto maandsalarissen;

- Terugkeergarantie onder voorwaarden binnen 12 maanden, zonder opschortende werking van boventalligheidsperiode;
- Premie bij carrièreswitch: boventallige medewerkers kunnen een tegemoetkoming krijgen voor de kosten van een opleiding ter grootte van minimaal 12 tot maximaal 24 bruto maandsalarissen bij een opleidingsduur van minimaal 6 maanden.