Provincie Limburg

Subsidie Veiligheidsnet Noord- en Midden-Limburg Netwerk uitgerold over heel Limburg

Gedeputeerde Staten stellen een bedrag van maximaal 158.000,- beschikbaar om in de regio Noord- en Midden-Limburg een Veiligheidsnet op te zetten. Het college vindt het van belang dat ten behoeve van de voorbereiding en uitvoering van de rampenbestrijding door alle partners gedragen ICT-oplossingen gerealiseerd worden. In Zuid-Limburg wordt als eerste regio in Nederland al gewerkt met Veiligheidsnet. Het is de bedoeling dat beide netten op dezelfde wijze worden opgebouwd. Daartoe vindt intensieve samenwerking tussen beide regios plaats. Naar verwachting zal het Veiligheidsnet Noord- en Midden-Limburg uiterlijk in december 2005 gerealiseerd zijn. De sector veiligheid (politie en GHOR) is eindverantwoordelijk voor het project en draagt zorg voor het beheer en het onderhoud van het net.

Veiligheidsnet fungeert als veiligheidsbibliotheek en communicatieplatform tijdens crisis voor zowel politie, brandweer, GHOR, gemeenten als Provincie. Het Veiligheidsnet is een platform dat voor eenieder die geautoriseerd is, via internet te raadplegen is. Het heeft een drieledig doel:

* Het ontsluiten van informatie over integrale, openbare en fysieke veiligheid voor overheden (bijvoorbeeld veiligheidsplannen, rampenplannen, etcetera);

* Het voor inwoners van Limburg zichtbaar maken van de inspanningen door de diverse partners (veiligheidsloket);
* Het bieden van de mogelijkheid om tijdens rampen of incidenten op een gestructureerde wijze informatie uit te wisselen (fungeren als communicatie-instrument tijdens crises).

Het Veiligheidsnet levert een bijdrage aan een betere beleidsvorming en uitvoering van de integrale veiligheidszorg als gevolg van beschikbare en betrouwbare informatie. Het bevat een openbaar gedeelte, dat met name bedoeld is voor de communicatie richting de inwoners van Limburg. Het gaat daarbij om het openbaar maken van informatie met betrekking tot het gemeentelijk veiligheidsbeleid, de wijze waarop de gemeente zich voorbereidt op calamiteiten en rampen en instructies voor de burger hoe te handelen in het geval van calamiteiten. Daarnaast bevat Veiligheidsnet een besloten gedeelte dat gebruikt wordt door de veiligheidspartners in de regio. Hierin zitten bijvoorbeeld bereikbaarheidsgegevens. Daarnaast kunnen veiligheidspartners via Veiligheidsnet met elkaar in een afgeschermde omgeving met elkaar communiceren.

Alhoewel Veiligheidsnet in Zuid-Limburg nog niet volledig operationeel is, zijn de eerste ervaringen positief. Zo werd Veiligheidsnet gebruikt als communicatie-instrument tijdens diverse operationele en bestuurlijke oefeningen.

11-5-2004 15:21