VVD



Nieuws

10 mei 2004 - VVD eist onderzoek naar corruptie bij Tweede-Kamerfractie bestedingen Ontwikkelingssamenwerking

De VVD is geschrokken van de stand van zaken rond de bestedingen van Ontwikkelingssamenwerkinggelden na gesprekken met de premier van Mozambique en provinciale en gemeentelijke autoriteiten, tijdens een bezoek van 1 tot 8 mei aan dat land.

,,De rode draad door het bezoek heen was de mate van corruptie rond de uitgave van OS-gelden", aldus Zsolt Szabo, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking. Schattingen tijdens de gevoerde gesprekken betreffende hoeveel ontwikkelingsgeld via corruptie wegvloeit varieerde van 10 tot 50%. De totale jaarlijkse ontwikkelingssteun aan Mozambique wordt geschat op 500 miljoen Euro. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Maputo onderkent het probleem van corruptie maar heeft geen concrete cijfers kunnen overleggen over hoeveel miljoen van de Nederlandse OS-gelden wegvloeien in de zakken van de corruptie.

Er is een hoge mate van bureaucratie en het justitiële apparaat ontbreekt in veel gebieden in Mozambique of is op een bedenkelijk laag niveau. Hierdoor is er volstrek onvoldoende inzicht in concrete resultaten en de validiteit van de financiële bestedingen. ,,De Nederlandse belastingbetaler heeft het recht te weten hoe de OS-gelden worden besteed",aldus Zsolt Szabo, ,,indien een groot deel opgaat aan corruptie zullen bestedingen per direct moeten worden stopgezet of zal het geld op een andere wijze moeten worden uitgegeven." De VVD vraagt de minister van Ontwikkelingssamenwerking daarom om een onderzoek in te stellen naar corruptie rond de bestedingen van OS-gelden in Mozambique en de Kamer hier op korte termijn over te informeren.

De VVD stelt zich tenslotte verder de vraag in hoeverre in andere landen waar Nederland OS-gelden besteedt, zich een zelfde situatie voordoet.

Kamervragen van Zsolt Szabo aan de Minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne inzake corruptie met ontwikkelingsgelden.

1. Bent u op de hoogte van het feit dat regeringsinstanties in Mozambique alsmede Non Gouvernementele organisaties en oppositiepartijen in dat land, tijdens een fact finding bezoek van 1 tot 8 mei, hebben gemeld dat corruptie een van de grootste problemen is waar Mozambique mee kampt? Wat is daarop uw mening?

2. Bent u op de hoogte van het feit dat bureaucratie en een falend justitieel apparaat in Mozambique in hoge mate bijdragen aan de corruptie?

3. Deelt u de mening dat dit niet zonder gevolgen kan blijven voor de Nederlandse ontwikkelingshulp aan Mozambique?

4. Bent u bereid een onderzoek in te stellen naar de bestedingen van OS-gelden in Mozambique? Wilt u in dit onderzoek specifiek aangeven welk deel van de Nederlandse OS-gelden aan de strijkstok blijft hangen en tot welke beleidsreactie dit leidt?

5. Bent u bereid de Kamer hierover op korte termijn te informeren?