Anti Racisme Informatie Centrum

Expertisecentrum blij met toezeggingen

Europarlementariërs nemen bestrijding van discriminatie serieus

De europarlementariërs (van CDA, D66, GroenLinks, LPF, PvdA, SP, VVD - zie onder voor namen deelnemers) die hebben deelgenomen aan het lijsttrekkersdebat op vrijdag 7 mei in Den Haag zijn het over één ding eens: De discriminatiebestrijding binnen de EU moet worden uitgebreid. Over de vraag hoe dat moet worden aangepakt bleken ze het nog niet eens.

De organiserende expertisecentra op het terrein van discriminatie benadrukten hun wensen om voor alle non-discriminatiegronden (ras, sekse, seksuele voorkeur, leeftijd, handicap en geloofsovertuiging) eenzelfde beschermingsniveau te bereiken. Dit betekent dat bij de toepassing van regelgeving geen van de gronden prioriteit mag hebben boven andere gronden. Dit pleidooi werd door alle aanwezige europarlementariërs overgenomen.

Het debat spitste zich toe op de vraag of de EU "klaar" is met discriminatiebestrijding, of dat we nog aan het begin staan. Momenteel heeft de EU wetgeving tegen discriminatie op een aantal gronden, maar alleen bij ras gaat dit verder dan het terrein van de arbeid.

De parlementariërs waren het er ook over eens dat er geld genoeg is in de Europese Unie. Het geld moet echter anders besteed worden. Enkele parlementariërs pleitten ervoor om geld uit de landbouwsector (m.n. landbouwsubsidies) en structuurfondsen over te hevelen naar de discriminatiebestrijding.

Bij de vraag naar het 'hoe' bleek dat de meeste europarlementariërs voorstander zijn van positieve actie als instrument om bestaande ongelijkheden tegen te gaan. Ook hebben zij toegezegd om een tweetal suggesties uit de inleiding van prof. mr. Jenny Goldschmidt (oud-voorzitter Commissie Gelijke Behandeling) over te nemen: om individueel gedupeerden toegang tot het Europese Hof van Justitie te geven, en om meer gebruik te maken van het initiatiefrecht van het Europees parlement (dwz. Het recht van het Europese parlement om de Europese Commissie te dwingen maatregelen te nemen).

De organisatoren van de bijeenkomst, verenigd in het Platform Artikel 13 zijn blij met de toezeggingen die gedaan zijn om discriminatie te bestrijden. Zij vinden het verheugend dat de politiek het belang onderstreept van goede Europese regelgeving op dit gebied. Dat de politici van mening verschillen over de manier waarop dat bereikt kan worden is voor hun van minder belang. "Als de goede wil er is, komen we daar ook wel uit" aldus een van de organisatoren.

De aanwezige politici toonden zich bereid om over een jaar opnieuw met de vertegenwoordigers van de organiserende expertisecentra te praten over Europese maatregelen ter bestrijding van discriminatie.


---

_____

Noot: Het verslag van de bijeenkomst is vanaf 15 mei te downloaden vanaf www.lbr.nl. Nadere informatie over het debat kunt u inwinnen bij:

Dick Houtzager van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) tel. (010) 201 0201 of Anouk Mulder van het LBL, expertisecentrum leeftijd en maatschappij, tel. (030) 266 2000.

Ter gelegenheid van het debat is een reader samengesteld met uitgebreide achtergrondinformatie. Deze is te bestellen à 8,- (incl. portokosten) bij info@e-quality.nl.

Het platform artikel 13 betaat uit:

* CG-Raad

* Clara Wichmann Instituut

* E-Quality, experts in gender en etniciteit
* Kenniscentrum lesbisch en homo-emancipatiebeleid
* LBL, expertisecentrum leeftijd en maatschappij
* Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR)

Deelnemende politici debat:

* Emine Bozkurt (PvdA)

* Marije Cornelisse (GroenLinks)

* Sophie In 't Veld (D66)

* Erik Meijer (SP)

* Bartho Pronk (CDA)

* Wytze Russchen (VVD)

* Joke Swiebel (PvdA)

* Jens van der Vorm (LPF)