Gemeente De Ronde Venen

Gemeente treedt op tegen brandgevaarlijke bewoning 11-05-2004

Dinsdagochtend 11 mei 2004 heeft de gemeente De Ronde Venen opgetreden tegen brand-gevaarlijke bewoning van twee schuren op een agrarisch bedrijf in Waverveen. De handhaving van de Woningwet door bureau Bouw- en woningtoezicht was onderdeel van een integrale hand-havingsactie, waarbij ook de Milieudienst, de Vreemdelingenpolitie en de dienst Bijzondere wet-ten waren betrokken.

In de schuren zijn, zonder bouwvergunning, 10 kamers aangebracht. De kamers werden zonder vergun-ning verhuurd. Omdat de brandveiligheid van de kamers zo ernstig tekort schoot dat voortduring van de situatie volstrekt onverantwoord zou zijn, moeten de kamers vandaag nog ontruimd worden. Ook de hygiënische omstandigheden lieten veel te wensen over.
De burgemeester van De Ronde Venen, die zich ter plaatse van de situatie op de hoogte stelde, was zichtbaar geschokt door de mensonterende leefomstandigheden. Je moet er niet aan denken, wat er kan gebeuren als in zon schuur brand uitbreekt, zei ze na afloop.

Daarnaast zijn op het perceel diverse overtredingen van andere wetten en/of verordeningen geconsta-teerd. Zo is in een schuur, zonder drank- & horecavergunning, een ruimte ingericht voor verstrekking van alcoholische dranken. Verder is op het perceel een groot aantal bewoonde toer- en stacaravans aange-troffen waarvoor geen vergunning verleend is. Ook vond illegale lozing van afvalstoffen plaats op het oppervlakte water, werd bouwafval zonder toestemming opgeslagen en was een gedeelte van het ter-rein illegaal verhard. Tegen deze niet-spoedeisende overtredingen zal via bestuursdwang worden opge-treden.

De Vreemdelingenpolitie heeft zes mensen aangehouden omdat hun identiteitspapieren niet klopten of in verband met opgelegde, maar nog niet ten uitvoer gebrachte vonnissen. De overige aangetroffen personen (ca. 24) mogen als toerist in Nederland verblijven.

De handhavingsactie werd ondersteund door het wijkteam De Ronde Venen van de Politie, district Rijn & Venen. De handhavingsactie is zeer rustig verlopen.