Vlaamse overheid

"Belangen werkgevers en werknemers niet tegengesteld aan elkaar"

Anderhalf miljoen werknemers kiezen deze maand in 6.000 ondernemingen uit 120.000 kandidaten meer dan 50.000 vertegenwoordigers voor de ondernemingsraden en preventiecomités. 'Hoe meer werknemersvertegenwoordigers en directe inspraak, hoe beter de organisatie van het bedrijf,' stelt minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van werkgelegenheid en toerisme, Renaat Landuyt opgetogen is over de resultaten en cijfers van de enquëte.
De Paso-enquête (Panel Survey of Organisations - uitgevoerd door de KUL) ondervroeg 500 Vlaamse organisaties met minstens 10 werknemers uit alle economische sectoren over hun overleg met de vakbonden. De personeelschef of bedrijfsleider kreeg vijftien thema's voorgeschoteld met de vraag of sociaal overleg centraal staat in de onderneming.
De thema's omvatten ondermeer veiligheid en gezondheid, arbeidsomstandigheden, beloning en arbeidstijden (de klassieke kernthema's van het sociaal overleg) maar ook opleidingsbeleid, combinatie van arbeid en gezin, stress, duurzaam ondernemen, innovatie etc. Daarnaast bracht de enquête ook het personeelsbeleid van de organisaties uitgebreid in kaart (zie bijlage).
Het thema 'Arbeidsomstandigheden, veiligheid en gezondheid' haalt met stip de eerste plaats. In 3 op 5 Vlaamse ondernemingen wordt daaraan veel aandacht besteed. In 85 % van de organisaties mét een preventiecomité neemt het veiligheidsthema een centrale plaats in. Slechts iets meer dan de helft van de organisaties zonder comité behandelen dit thema. Stress vinden we terug op de vijfde plaats. Arbeidsduur en verlof- en arbeidstijdregelingen maken in 55 tot 65% van de ondernemingen onderwerp uit van dialoog. Deze aspecten staan hoger in de rangschikking dan loonafspraken. Die nemen pas de zevende plaats in. Dit heeft te maken met de afspraken die vaak op interprofessioneel niveau of sectoraal niveau worden gemaakt. In de helft van de organisaties worden ook technische kwesties, zoals de introductie van nieuwe technologieën of producten, met de vakbonden doorgepraat.

Organisaties waar bedrijfsleiders aan het personeel veel directe inspraakmogelijkheden bieden (zoals werkoverleg, kwaliteitskringen.), hebben ook een opvallend bredere en rijkere overlegpraktijk met de vakbonden, en dit ongeacht de organisatiegrootte, de sector of de leeftijd van de organisatie. Ook neemt het belang van thema's van personeelsbeleid zoals combinatie arbeid en gezin, opleidingsbeleid, in het sociale overleg toe. Dit wijst op een bereidheid van de directie om dergelijke maatregelen ook met de werknemersvertegenwoordiging te bespreken.

Zo ontkracht de studie duidelijk de stelling dat werkgevers over de vakbonden menen dat ze de 'natuurlijke dialoog' met hun werknemers in de weg staan. In de praktijk blijkt dit eerder andersom. Anderzijds hoeven vakbonden evenmin te vrezen dat vormen van direct werknemersoverleg hun inspraakorganen uithollen. "Een breed, modern personeelsbeleid en dito overlegpraktijk zijn eerder onderdeel van een zelfde dynamiek en van een vooruitstrevende organisatiecultuur waarin inspraak en human resource management samengaan", concludeert het onderzoek.
Werkgever en werknemersafgevaardigden ezrkennen blijkbaar elkaars belangen en zoeken naar win-winsituaties op langere termijn.

info : Griet DE PREST, woordvoerder van minister Landuyt - tel. (02) 553 25 60
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---