Vredessite 'de nieuwe oorlog'



_________
Nederlandse militair gedood in Irak

Nieuwsbericht Ministerie van Defensie
11-5-2004 8:48:00
In Irak is maandagavond (10 mei) een Nederlandse militair van het SFIR 3 detachement gedood. De 36-jarige sergeant, afkomstig van de compagnie van 12 infanteriebataljon van 11 luchtmobiele brigade, overleed aan de gevolgen van verwondingen die hij eerder op de avond had opgelopen bij een aanslag in de stad As Samawah. Een 20-jarige soldaat raakte gewond. Kort na de aanslag hield de Irakese politie twee mogelijke verdachten aan. Deze worden vandaag verhoord in het bijzijn van de Koninklijke Marechaussee. Enkele personen gooiden om ongeveer 19.50 uur Nederlandse tijd een aantal handgranaten naar de Nederlanders die, samen met het Iraqi Civil Defence Corps (ICDC), een brug in de stad bewaakten. De twee militairen raakten daarbij gewond. Ze zijn afgevoerd naar het MOGOS veldhospitaal op Camp Smitty, waar de 36-jarige sergeant aan zijn verwondingen overleed. Zijn familie is ingelicht. De 20-jarige soldaat is inmiddels stabiel en aanspreekbaar. Hij heeft zelf contact gehad met zijn familie.
Het personeel in Irak is geïnformeerd en heeft de taken weer opgepakt. "Het incident heeft diepe indruk gemaakt en heeft invloed, maar de belangrijke taak waarvoor we hier zijn, blijft bestaan", aldus de commandant.
De bewindslieden zijn op de hoogte gesteld. De minister, die zich in het buitenland bevindt, zal dinsdag naar Nederland terugkeren.


_____