Provincie Zuid-Holland

GS: Zorgen om senioren en mensen met een functiebeperking

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland maken zich zorgen om het grote tekort aan geschikte woningen, zorg en welzijn voor senioren en mensen met een functiebeperking. Het tekort aan zorg is onder meer te wijten aan het huisartsentekort. GS zien zich voor grote opgaven geplaatst, zo blijkt uit de zojuist verschenen nota 'Zorg- en seniorenbeleid in nieuw perspectief'. Maar het blijft niet bij signaleren van problemen, het werkprogramma 2004 draagt oplossingen aan.

"Vraag het de 55+ers van vandaag en 95% zal aangeven in de toekomst niet naar de huidige verpleeg- of verzorgingshuizen te willen," zegt gedeputeerde Lennie Huizer van zorg. Behalve senioren willen ook mensen met een handicap zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar worden ze daarin belemmerd door een tekort aan geschikte woningen, ontoegankelijke openbare voorzieningen en een gebrek aan zorg en dienstverlening op afroep. GS willen daarom samen met gemeenten een ommekeer teweeg brengen door niet alleen vanuit het beleidsveld zorg naar de toekomst te kijken. "Als provincie hebben we ook een sterke vinger in de pap waar het gaat om de ruimtelijke ontwikkeling. De nieuwe Nota Ruimte versterkt die taak nog eens. Daar ligt de sleutel naar de oplossing." Die oplossing willen GS gebruiken om levensloopbestendige woningen te realiseren. "En vorige maand nog hebben we met geld uit de pot 'mobiliteit ouderen' de treintaxi in een aantal steden gered," waarmee de gedeputeerde wil aantonen dat het Zuid-Holland ernst is om dreigende vergrijzingsgolf niet tot een molensteen te laten verworden.

ZorgMinder instrumenten heeft de provincie als het gaat om het afstemmen van zorgvraag en -aanbod. Het dreigende tekort aan huisartsen, te laat arriverende ambulances, het verdwijnen van kleine ziekenhuizen op het platteland en het invoeren van zogenaamde pyjamadagen kunnen GS niet alleen oplossen. "Daar moet Zuid-Holland welzijnsinstellingen stimuleren en waar nodig zelf voorbeeldprojecten opstarten," zo valt in de nota te lezen.

KlantHet feit dat de zorgvrager, de klant, weinig invloed heeft, is een doorn in het oog van dit college. Om de (toekomstige) zorgconsument voldoende informatie en ondersteuning te bieden is met de Regionale Patiënten en Consumenten platforms (RPCP's) een expertise centrum Persoonsgebonden budget (PGB) opgericht en de dienstverlening van de Informatie en Klachtenbureaus Gezondheidszorg uitgebreid. "Die samenwerking is ons goed bevallen," aldus Lennie Huizer. "Vandaar dat we komend jaar klantenpanels gaan opzetten. En aan de RPCP's vragen we om te kijken hoe we op andere manieren met hun achterbannen in gesprek kunnen raken. De mening van de klant is een belangrijke input voor ons, om beleid mee te maken."

internetDe volledige tekst van de nota 'Zorg- en seniorenbeleid in nieuw perspectief' is te lezen op de internetsite van de provincie: http://www.zuid-holland.nl/thema/samenleving_en_cultuur/zorg/nieuw_perspectief.jsp Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22