Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over het onnodig voorschrijven van de anticonceptiepil.
(2030412990)

1
Hebt u kennisgenomen van de artikelen over het uitschrijven van onnodige herhalingsrecepten voor de anticonceptiepil? 1)

1
Ja

2
Klopt het dat sommige huisartsen en apothekers in Nederland jarenlang achtereen onnodig herhalingsrecepten uitschrijven voor de anticonceptiepil en daarmee miljoenen euro's te veel in rekening brengen bij de particuliere zorgverzekeraars? Zo ja, bent u hiervan op de hoogte en sinds wanneer? Zo neen, hoe kan het dat u hiervan niets weet?

3
Weet u wat de omvang is van het ten onrechte voorschrijven van de anticonceptiepil? Is hier een onderzoek naar gedaan? Zo neen, bent u bereid dit te onderzoeken?

4
Welke instrumenten hebt u in handen om dit soort praktijken aan de orde te stellen?

2, 3 en 4

Het is aan de voorschrijver om te bepalen over welke periode hij of zij een geneesmiddel voorschrijft. Wel gelden er maximale perioden voor het afleveren van geneesmiddelen die voor rekening van de ziekenfonds- dan wel particuliere ziektekostenverzekeringen komen. In 1997 is in de op de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WOG) gebaseerde Regeling U.R. geneesmiddelen geregeld dat voor de orale anticonceptiepil maar één keer een recept nodig is, tenzij op het recept anders is aangegeven. Herhaling zonder dat dat op het recept staat aangegeven kan dus, maar de voorschrijver kan en mag anders beslissen. Er is dus geen sprake van onrechtmatig handelen en van praktijken waar ik tegen op moet treden. Ik zie ook geen aanleiding om onderzoek te doen. Wel heb ik de indruk dat artsen, apothekers, verzekeraars en pilgebruikers slecht op de hoogte zijn van de specifieke regeling voor de orale anticonceptiva in het kader van de WOG. Daarom zal in de komende twee- maandelijkse nieuwsbrief aan huisartsen en apothekers die het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik (DGV), in opdracht van mij, uitbrengt over het geneesmiddelenbeleid in de praktijk, aandacht worden besteed aan dit onderwerp. Ik zal deze nieuwsbrief in afschrift sturen naar de Consumentenbond, zodat ook de pilgebruiksters van de regeling op de hoogte kunnen worden gesteld. Voorts zal de Landelijke Huisartsenvereniging haar leden op de hoogte te stellen van de regelingen rondom het voorschrijven en vergoeden van orale anticonceptie. Verder heeft het College voor Zorgverzekeringen, in overleg met mij, op 21 april jongsleden aan de uitvoeringsorganen ZFW/AWBZ een circulaire gezonden over de vergoeding van de vervolgafleveringen van de orale anticonceptiva. Met al deze informatie ga ik er vanuit dat de herhaalreceptuur voor de anticonceptiva tot een minimum zal worden beperkt.

1) De Telegraaf, 14 april jl. en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 13 maart jl., blz. 542


---- --