Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Reactie Karla Peijs op artikel in NRC

Ik neem afstand van de publicatie in NRC van heden. Hieronder zet ik uiteen waarom.

De vergoeding voor personele ondersteuning van het Europees Parlement heb ik sinds mijn start als Europarlementariër in 1989 op de rekening van de stichting Beheer Secretariaatsvergoeding IJsselstein laten overmaken. Daaruit werden mijn medewerkers betaald. Eén medewerker werkte tussen september 2001 en januari 2003 deels ook voor een Tweede Kamerlid. Het Kamerlid maakte daarvoor een vergoeding over op de rekening .Peijs Personeel., die wordt verrekend met het budget van de stichting.

Waarom twee rekeningen? Dit om elke verdenking van mogelijke beïnvloeding tegen te gaan. Om alle schijn te vermijden wilde ik voorkomen dat er naast geld van het Europees Parlement ook andere externe geldstromen op deze rekening worden gestort. Er waren dus twee rekeningen:

1) de rekening van de Stichting waarop exclusief de vergoeding van het Europees Parlement werd overgemaakt (en waaruit mijn personeel werd betaald)

2) de rekening .Peijs Personeel. waarop de vergoeding van het Kamerlid voor de betrokken medewerker werd overgemaakt

Waarom wordt het bedrag nu overgemaakt? De stichting is drie maanden na mijn aantreden als minister opgeheven; het personeel is betaald tot eind augustus 2003. Eind 2003 is de afmelding van de medewerkers bij de UWV gedaan. De UWV is zeer recent gekomen met de eindafrekening waarop ik de resterende verplichtingen (circa 1.100 euro) ben nagekomen. Nu kunnen de boeken worden afgesloten. Dit is het moment om alle resterende gelden van de Stichting (circa 10.000 euro) over te maken aan het Europees Parlement, wat gebeurt.

De penningmeester, de heer Hofman, heeft mij laten weten dat . in tegenstelling tot wat NRC suggereert - hij wel degelijk op de hoogte was van de vergoeding voor de medewerker van het Kamerlid. De heer Hofman ziet er als penningmeester op toe dat de eindafrekening van de Stichting sluitend is, dus dat de vergoeding van het Kamerlid voor de betrokken medewerker op de juiste wijze is verrekend met de vergoeding van het Europees Parlement.

Karla Peijs

11 mei 04 16:25