SLACHTOFFERHULP NEDERLAND

wetsvoorstel spreekrecht aangenomen


--- Persbericht ---

PB: 2004/3
Datum: 11 mei 2004
Onderwerp: Wetsvoorstel spreekrecht aangenomen

Vanmiddag heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel spreekrecht van Boris Dittrich (D66) aangenomen. Hierdoor krijgen slachtoffers en nabestaanden van ernstige strafbare feiten het recht tijdens de zitting het woord te voeren over de gevolgen die het misdrijf voor hen heeft gehad. Slachtofferhulp Nederland vindt dit een belangrijke stap voorwaarts in de verbetering van de rechtspositie van slachtoffers en nabestaanden binnen het strafprocesrecht. Ook slachtoffers zelf vinden dit recht belangrijk. Uit eigen onderzoek van Slachtofferhulp Nederland uit 2004 blijkt dat 59% onze cliënten hiervan gebruik zou willen maken

Slachtofferhulp Nederland ijvert wel voor een goede zorgvuldige implementatie van het spreekrecht en ziet hiervoor een uitgelezen mogelijkheid in de combinatie met de schriftelijke slachtofferverklaring (SSV). Deze SSV is per 1 mei landelijk ingevoerd en is te zien als de schriftelijke pendant van het spreekrecht. Onder deskundige begeleiding van Slachtofferhulp Nederland in samenwerking met het Openbaar Ministerie krijgt het slachtoffer de mogelijkheid een schriftelijke verklaring op te laten stellen waarin de gevolgen verwoord zijn en die als processtuk bij het dossierstuk wordt gevoegd. Eerdere proefprojecten hebben uitgewezen dat de SSV een positief effect heeft op de verwerking van het misdrijf.

De SSV is volgens Slachtofferhulp Nederland te gebruiken als onderlegger voor het spreekrecht.
De voordelen van de combinatie SSV en spreekrecht bleken ook uit het evaluatierapport Recht op Schrift uit 2002. Een aanzienlijk deel van de slachtoffers ervoer het ontbreken van een eigen mondelinge toelichting op de verklaring in de rechtszaal als een gemis. Deze combinatie komt tevens tegemoet aan de kritiek die op het wetsvoorstel is geuit.

Slachtofferhulp Nederland is verheugd dat het slachtoffer zodoende een keuzemogelijkheid krijgt. Voor sommigen zal het opstellen van de SSV afdoende zijn, voor anderen heeft het spreekrecht ter zitting meerwaarde. Het slachtoffer kan dan een afgewogen oordeel geven over de best passende optie.

Slachtofferhulp Nederland juicht de invoering van het spreekrecht ter terechtzitting toe. Wij hopen dan ook dat de minister aan het prachtige initiatief van Dittrich een passend vervolg zal geven door de combinatie met de schriftelijke slachtofferverklaring te stimuleren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sjoerd Beumer, persvoorlichter Slachtofferhulp Nederland Tel. 030-2340116 / 06-20395801

11 mei 04 16:41