Gemeente Soest

Greenham Common

Datum: 11/05/2004

Bezoek delegatie Soest/Zeist aan Greenham Common

Op 6 en 7 mei 2004 heeft een gemengde delegatie van bestuurders en ambtelijke adviseurs van de gemeenten Zeist en Soest een werkbezoek gebracht aan de voormalige Engelse luchtmachtbasis Greenham Common. Beide gemeenten hadden de behoefte zich ter plekke te oriënteren over de manier waarop men daar is omgegaan met een vrijkomend militair vliegveld. Greenham Common lijkt in veel opzichten op de luchtmachtbasis Soesterberg die in 2007 sluit.
Het onbebouwde deel van Greenham Common is teruggegeven aan de natuur; het bebouwde deel is veranderd in een bedrijfsterrein.

Programma
De eerste dag van het werkbezoek bestond uit de heenreis en een rondleiding over de voormalige basis. Deze is veranderd in een openbaar toegankelijke, groene oase en wordt extensief begraasd door rundvee. De tweede dag werd gevuld met een korte rit over het nieuwe bedrijfsterrein en een aantal inleidingen over de wijze waarop het proces verlopen is. Vervolgens vond de terugreis plaats.

Groen
De Greenham Common Trust heeft met geleend geld de gehele basis van het ministerie van Defensie gekocht. Het onbebouwde gebied heeft zij om niet aan de gemeente overgedragen. De gemeente heeft allerlei subsidies weten te verwerven en tegen relatief geringe kosten natuur ontwikkeld. Een belangrijke inkomstenbron was de verkoop van het gemalen beton, afkomstig van de start-/landingsbaan en de rolbanen.

Rood
De trust heeft het bebouwde gedeelte van de basis in eigendom gehouden en exploiteert dit als een bedrijfsterrein. Er zijn zones met productie- en distributiebedrijven, schone industrie en met kantoren. Verreweg het grootste deel van de bedrijfsbebouwing wordt met behulp van een leaseconstructie uitgegeven. Verder biedt de trust allerlei diensten aan zoals kinderopvang, financiële advisering en communicatievoorzieningen. Momenteel komt uit deze trust een bedrag van ongeveer £ 1 miljoen ( ca. 1,5 miljoen) per jaar beschikbaar dat ten goede komt aan allerlei maatschappelijke projecten.

Resultaat
De door de Engelsen gehanteerde werkwijze heeft de delegatie geïnspireerd. Op basis hiervan kunnen verdere ideeën worden ontwikkeld, toegesneden op de Nederlandse situatie.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer