Cito

Arnhem, 11 mei 2004

Leerlingvolgsysteem Citogroep voor kleuters gaat digitaal Ordenen, Taal voor Kleuters en Ruimte en Tijd: nu ook op de computer

ARNHEM - De Citogroep start binnen het Leerlingvolgsysteem (LVS) met de uitgave van een nieuwe generatie toetsen. De toetsen voor Ordenen, Taal voor Kleuters en Ruimte en Tijd voor groep 1 en 2 zijn de eerste toetsen die nu ook digitaal zijn af te nemen. Voordelen zijn dat er geen tijd verloren gaat met nakijk- en registratiewerk en dat de kleuter een toets op maat voorgelegd krijgt.

De digitale toetsen binnen het Leerlingvolgsysteem (LVS) besparen de leerkrachten tijd: de computer verzorgt de afname, neemt het nakijken en scoren over en rapporteert direct na de afname. Bij een computergestuurde adaptieve toets kiest de computer op basis van een goed of fout antwoord een volgende opgave, aangepast aan het niveau van de leerling. Het afnemen van een computertoets kost hierdoor ook minder tijd dan het afnemen van een papieren toets, terwijl de meting even nauwkeurig blijft. Voor de kleuter is een afname nooit frustrerend; iedere leerling wordt uitgedaagd op het eigen niveau. En voor de kleuter is de mogelijkheid om een toets achter de computer te maken natuurlijk aantrekkelijker dan een toets op papier.

Primo
Een animatiefiguurtje met de naam Primo leidt de kleuter door de toets. Primo is ontworpen door de bekende illustratrice Dagmar Stam en heeft de voor kleuters vertrouwde stem van Wim T. Schippers. Iedere opgave wordt geïntroduceerd door de stem van een juf. Het kind kan antwoord geven door met de muis op één of meer plaatjes te klikken. De opgaven zijn gedigitaliseerd in samenwerking met AMN-systems uit Arnhem. Demo's staan op http://lvs.citogroep.nl, onder het kopje digitale toetsen.

Muismodule
De toetsen worden geleverd inclusief een zogeheten muismodule. Deze module zorgt ervoor dat kleuters met onvoldoende ICT-ervaring snel en efficiënt leren omgaan met de muis. Primo laat ze oefenen met de muis en controleert of dat ook lukt.

Leerlingvolgsysteem
Het LVS van de Citogroep is een concreet hulpmiddel voor leerkrachten en basisscholen om op systematische wijze de voortgang van alle leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs op school te bewaken. Het LVS bestaat uit een op elkaar afgestemde serie pakketten voor de basisvaardigheden taal/lezen, rekenen/wiskunde en wereldoriëntatie. In ieder pakket zijn in beginsel drie onderdelen opgenomen: de toetsen, materiaal om er achter te komen waar eventuele problemen precies liggen en concrete hulpmiddelen.

Citogroep
De in Arnhem gevestigde Citogroep wordt internationaal erkend als expert in het ontwikkelen en afnemen van toetsen en examens voor het meten en volgen van menselijke mogelijkheden. Haar pakket diensten en producten voor de onderwijs- en beroepspraktijk is breed en richt zich op moderne toetsvormen en volgsystemen. De Citogroep verzorgt trainingen en advieswerk en onderzoekt de kwaliteit van het onderwijs. Al deze activiteiten voert de Citogroep uit voor onderwijsinstellingen, overheden en het bedrijfsleven in binnen- en buitenland.