Gemeente Ede

nummer 101 / Ede, 11 mei 2004

Nieuw rampenplan Gemeente Ede

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met een nieuw rampenplan voor de gemeente Ede. De fusie tussen de brandweerregios West-Veluwe/Vallei (met o.a. de gemeenten Ede en Wageningen) en Arnhem e.o. en de daardoor gewijzigde rampenbestrijdingsstructuur, maakten het noodzakelijk het rampenplan van de gemeente Ede (uit 1997) te wijzigen.

Iedere gemeente in Nederland moet een rampenplan hebben. In dit plan staat precies beschreven hoe de gemeente, politie, geneeskundige hulpverlening en brandweer moeten handelen als er zich een ramp voordoet. Net als in de 18 andere gemeenten in de hulpverleningsregio Gelderland Midden bestaat het Edese rampenplan uit twee delen. Op 18 december 2003 heeft de raad deel 1 van het gemeentelijk rampenplan vastgesteld en daarbij bepaald dat burgemeester en wethouders deel 2, met de 29 deelplannen vaststelt.

Twee delen
In deel 1 van het rampenplan staat onder meer de rampbestrijdingsstructuur, de risicos en de opsomming van de 29 processen in de rampenbestrijding. In deel 2 zijn de deelplannen opgenomen waarin de 29 processen nader zijn uitgewerkt. Zo is er een deelplan Bron- en effectbestrijding (taak van de brandweer), Ontruiming en evacuatie (een taak van de politie) en Geneeskundige hulpverleningsketen (taak van de Geneeskundige Hulpverlening). Daarnaast zijn er deelplannen die onder gemeentelijke afdelingen vallen.
Voorbeelden hiervan zijn Voorlichting en Informatie (taak van de afdeling Communicatie), Opvang en Verzorging (taak van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg), Registreren van slachtoffers (taak van de afdeling Burgerzaken), Milieu (taak van de afdeling Vergunning en Handhaving en Uitvaartverzorging (taak van de afdeling Beheer). Op de gemeentepagina zal regelmatig een onderwerp uit het gemeentelijk rampenplan worden behandeld.

Oefeningen
Het rampenplan wordt jaarlijks beoefend met een bestuurlijke oefening en in deeloefeningen als Voorlichting en Opvang en Verzorging.
---