Gemeente Ede

nummer 104 / Ede 11 mei 2004

Extra maatregelen Rijk duwen Ede in het rood
Gemeente Ede ligt financieel op schema

Het huishoudboekje van de gemeente Ede over 2003 zorgt niet voor verassingen: uit de cijfers over 2003 blijkt dat de gemeente voor EUR 7 ton beter gedraaid heeft dan in de begroting (vastgesteld in november 2002) voorspeld was. Dit komt overeen met de voorspelling uit de najaarsnota 2003. Extra tegenvallers vanuit het Rijk zorgen echter toch voor financieel zwaar weer.

Het college heeft een drie belangrijke stukken vastgesteld: de Programmarekening 2003, de Lenterapportage 2004 en de Perspectiefnota 2005-2008.

Programmarekening 2003
Als eerste betreft het de Programmarekening 2003, waarin een terugblik wordt gegeven op het jaar 2003. Het college constateert dat voor wat betreft de normale bedrijfsvoering de uitkomst van de jaarrekening een voordeel te zien geeft van EUR 7 ton ten opzichte van de begroting voor 2003. Dit was al voorzien in de Najaarsnota.

Na opmaak van de rekening werd de gemeente alsnog met een tegenvaller geconfronteerd. In de zogenoemde Maartcirculaire 2004 van de Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds deelt de minister mee dat de Ede over 2003 alsnog een lagere uitkering krijgt, ofwel een nadeel van 1,2 miljoen euro. Oorzaak hiervan is dat de rijksuitgaven achter gebleven zijn en omdat de uitkering voor de gemeente hieraan gekoppeld is valt deze lager uit. (het zogenaamde trap op, trap af principe).

Daarnaast wordt in de rekening voorgesteld de voordelige resultaten uit de bijzondere bedrijfsvoering van grondzaken (1,3 miljoen euro) en doorverkoop sociale koopwoningen (260.000 euro) zoals afgesproken in de Reserve Duurzame Ontwikkeling Ede en bedrijfsreserve Grondzaken te storten.

Lenterapportage 2004
De lenterapportage geeft een beeld over het verloop van het 1^e kwartaal van 2004. Ook hieruit blijkt dat de afwijkingen op dit moment elkaar compenseren. De afwijkingen met een structureel karakter die al eerder bekend waren zijn al betrokken in de Perspectiefnota 2005-2008. Concreet gaat het daarbij om zaken als de Wet Voorziening Gehandicapten en de Wet Werk en Bijstand.

Perspectiefnota 2005 2008
Al eerder heeft het college laten weten zwaar weer te verwachten. Uit de nu overlegde perspectiefnota wordt een structureel tekort van EUR 5 miljoen verwacht in 2008. Dit bedrag komt boven op de taakstelling van de reeds lopende herschikkingsoperatie. Tegenvallers aan de inkomstenkant en stijgende uitgaven bepalen op dit moment de politiek-bestuurlijke agenda.

Op hoofdlijnen wordt het tekort bepaald door rijkskortingen op het gemeentefonds (EUR 1,5 mln), de verwachte nadelen uit afschaffing gebruikersdeel van de OZB (ca EUR 1 mln), hogere kosten van de uitvoering van de Wet Voorziening Gehandicapten (WVG) (ca EUR 1 mln), de invoering van de nieuwe Wet Werk en Bijstand (ca EUR 1 mln), minder rijksgelden voor Kinderopvang (ca EUR 0,25 mln) en nog een aantal overige knelpunten.

Ingrijpende en soms pijnlijke maatregelen zijn daarom niet te vermijden. Het college constateert dat dit veel inventiviteit en stuurmanskunst vraagt, vooral ook omdat wij bij herhaling moeten vaststellen dat de kosten van taken die we er bij krijgen niet opwegen tegen de budgetten die het rijk daarvoor aan de gemeente compenseert.

De voorliggende perspectiefnota staat derhalve in belangrijke mate in het teken van de slechte financiële vooruitzichten. Een opgave die gelet op de substantiële omvang van de bedragen niet eenvoudig zal zijn. Het college zal de raad een afzonderlijke Juni-brief aanbieden met voorstellen voor nadere maatregelen.
Deze juni-brief zal tegelijkertijd met de programmarekening, lenterapportage en perspectiefnota worden behandeld in de raadsvergadering van 24 juni aanstaande.

---