Gemeente Dordrecht


---

Onderzoek naar groene hagen en geluidsschermen

Vincent Brinkhof
Dordrecht en Zwijndrecht hebben het definitieve plan van aanpak vastgesteld om de luchtkwaliteit rond de A16 te verbeteren. Dit plan van aanpak geeft een overzicht van de maatregelen. Een van de maatregelen is het meten van het effect van geluidsschermen op de luchtkwaliteit. Daarnaast onderzoeken de gemeenten welke bomen of struiken waar geplaatst kunnen worden om de luchtkwaliteit ter plaatse te verbeteren. De onderzoekgegevens zijn aan het einde van dit jaar bekend.

Onderzoek geluidsschermen
Geluidsschermen hebben een positief effect op de luchtkwaliteit. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO naar de geluidsschermen in Dordrecht en Zwijndrecht. Deze onderzoekgegevens zijn afkomstig uit rekenmodellen waarbij gebruik wordt gemaakt van rechte geluidsschermen. Het geluidsscherm langs de A16 heeft een gebogen vorm en past niet in een rekenmodel. In Zwijndrecht zijn alleen rechte geluidsschermen. Dordrecht en Zwijndrecht gaan de luchtkwaliteit langs de geluidsschermen meten.
In Krispijn wordt een geluidsscherm geplaatst. Dordrecht gaat de luchtkwaliteit vastleggen zowel voor als na de plaatsing van het geluidsscherm.

Onderzoek groene hagen
De Universiteit van Wageningen onderzoekt het effect van groene schermen zoals bijvoorbeeld een bomenrij om de luchtkwaliteit te verbeteren. In Dordrecht en Zwijndrecht wordt onderzocht waar bomen of struiken geplaatst kunnen worden en welke soorten.

Normering
Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) heeft landelijke normen vastgesteld voor de kwaliteit van de lucht. In 2010 moeten de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht aan deze normen voldoen.
Het verbeteren van de luchtkwaliteit langs de A16 vindt plaats in overleg met Rijkswaterstaat (beheerder van de weg), de provincie Zuid-Holland, de Milieudienst Zuid-Holland Zuid en de gemeenten in de Drechtsteden die te maken hebben met overschrijdingen van NO2 in de lucht . Dordrecht en Zwijndrecht hebben subsidie ontvangen van NOVEM om dit definitieve plan van aanpak op te stellen.