Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


-

Directie Veiligheidsbeleid

Afdeling Veiligheids-en Defensiebeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 11 mei 2004

Behandeld


- Eric Strating


Kenmerk


- DVB/VD-136/2004

Telefoon


- 070-3485241


Blad


- 1/2

Fax


- 070-3485479


Bijlage(n)


- - eric.strating@minbuza.nl


Betreft


- Uw verzoek inzake inzet NAVO bij sportevenementen -


-

Graag - bied ik u hierbij- de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van - 21 april 2004 met kenmerk - 04-BuZa-25, inzake - inzet NAVO bij sportevenementen.

Het Strategisch Concept van de NAVO, dat op de Top in Washington in april 1999 werd aangenomen, vermeldt onder punt 24 dat de veiligheidsbelangen van de Alliantie in gevaar kunnen komen door terroristische daden.

In het communiqué van de ministeriele bijeenkomst van de Noord Atlantische Raad op 6 december 2001 (dus na de aanslagen van 11 september), sprak de NAVO opnieuw haar vastberadenheid uit om de dreiging van het terrorisme zo lang als nodig te bestrijden. Daarnaast stelde de verklaring dat het Bondgenootschap haar vermogen zou versterken om op verzoek steun te verlenen aan landen ten behoeve van de bescherming van de burgerbevolking tegen terroristische aanslagen.

Na de aanslagen van 2001 heeft de NAVO bij diverse evenementen die steun daadwerkelijk verleend, zoals bijvoorbeeld bij een FAO bijeenkomst (Rome, juni 2002), de NAVO Top in Praag (november 2002) en de EU Top in Chalkidiki (Griekenland, juni 2003). Ook bij de aanstaande NAVO Top in Istanboel (juni 2004) is voorzien in bondgenootschappelijke steun.

NAVO-ondersteuning bij grote evenementen met een hoog risico, zoals het Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen, betekent derhalve geenszins een uitbreiding van de taken van de NAVO, noch een wijziging van het Strategisch Concept, maar een voortzetting van een bestaande praktijk.

Van de zijde van Griekenland is onder meer gevraagd om inzet van het Airborne Early Warning and Control System (AWACS), transportmiddelen en civiele bescherming tegen aanvallen met biologische, chemische, radiologische en nucleaire middelen. Het Portugese verzoek, dat nog in NAVO-kader zal worden besproken, beperkt zich tot inzet van AWACS.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

===