Gemeente Den Haag

mei 2004
Time Out-project Den Haag gaat officieel van start (10 mei)

Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven en Pierre Heijnen, wethouder van Onderwijs, openen op 13 mei 2004 officieel het Time Out-project in Den Haag. Het Time Out-project is bedoeld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs die op school tijdelijk niet te handhaven zijn. Zij krijgen gedragstrainingen en volgen onderwijs. Na maximaal drie maanden gaan zij terug naar school.

Het Time Out-project is in november 2003 begonnen in Den Haag. Inmiddels zijn er 36 leerlingen aangemeld voor het project, waarvan er 34 ook daadwerkelijk zijn gestart. Na deze aanloopfase wordt het project nu officieel geopend door minister Maria van der Hoeven en wethouder Pierre Heijnen. Op 13 mei 2004 krijgen zij een presentatie over het project en een rondleiding door de lokalen van Time Out aan de Gheijnstraat in Den Haag.

De gemeente Den Haag wil voorkomen dat leerlingen van het voortgezet onderwijs te vroeg de school verlaten. Het Time Out-project heeft dan ook als doel het voorkomen van voortijdig schoolverlaten van leerlingen die op school zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen.

Eigen leerproces
Het Time Out-project werkt met groepen van maximaal acht personen. In de groepen doorlopen deelnemers hun eigen leerproces. Alle deelnemers krijgen wekelijks een individuele training van de gedragstrainer, die ook de rol van mentor op zich neemt. Daarnaast is er wekelijks een groepstraining waarin er aandacht is voor sociale vaardigheden. De training richt zich op het aanleren van gewenst gedrag. Ook volgen de leerlingen onderwijs. Zij werken dan individueel aan hun schoolwerk dat door de eigen school wordt aangereikt.

De gemeente Den Haag is opdrachtgever van het project. Het dagtrainingscentrum van het Leger des Heils voert het project uit. Jaarlijks kunnen 80 à 90 Haagse leerlingen aan Time Out deelnemen. Zij worden tot het project toegelaten op voordracht van de gemeentelijke Verwijscommissie, via de leerplichtambtenaar van de school. Gedurende het Time Out-project is er nauw contact met de mentor van de school en de ouders.