Gemeente Den Haag

mei 2004
Inspraak over huisvestingsplan voor scholen in Haagse Hout (11 mei)

De basisscholen De Leeuwerikhoeve en Waalse Louise de Colignyschool krijgen allebei een nieuw schoolgebouw aan de Ametisthorst in Den Haag. Ook de Montessorischool Waalsdorp, Schoolvereniging Wolters en Benoordenhout komen in aanmerking voor nieuwbouw. Deze en andere plannen staan in het concept van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs voor stadsdeel Haagse Hout. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft het conceptplan 11 mei vrijgegeven voor inspraak.

De gemeente is sinds 1997 verantwoordelijk voor de huisvesting van de scholen voor primair- en voortgezet onderwijs. De gemeente maakt per stadsdeel een Integraal Huisvestingsplan Onderwijs om scholen zo goed en efficiënt mogelijk te huisvesten. Het plan is financieel nog niet volledig gedekt. De uitvoering is afhankelijk van de beschikbare middelen na 2006. Eerder zijn Integrale Huisvestingsplannen voor de stadsdelen Escamp, Centrum en Scheveningen door de gemeenteraad vastgesteld.
Onderwijswethouder Pierre Heijnen: "De forse investeringen in onderwijshuisvesting zijn hard nodig, omdat de kwaliteit van het onderwijs van belang is voor de toekomst van onze stad. Slechte schoolgebouwen dragen niet bij aan de kwaliteit van het onderwijs en de motivatie en goed gedrag van leerlingen. Goed onderwijs moet in moderne, goede gebouwen plaatsvinden. Daarom ben ik tevreden het plan voor Haagse Hout voor inspraak te kunnen aanbieden".

Overige plannen
Voor de afdelingen voortgezet speciaal onderwijs van de Bernardusschool en de in het stadsdeel Loosduinen gevestigde Inspecteur S. de Vriesschool wordt voorgesteld op één locatie gezamenlijk nieuwbouw te realiseren. Een optie is de op termijn vrijkomende locatie van The Hague International School aan de Theo Mann Bouwmeesterlaan. De beide scholen blijven de huidige schoolgebouwen gebruiken. Door de verhuizing van de afdelingen voor voortgezet speciaal onderwijs, voor leerlingen tussen de 12 en 18 jaar, kunnen er leerlingen terecht die nu op de wachtlijst staan voor speciaal onderwijs voor leerlingen van 4 tot 12 jaar.

Voor St. Paul, de vmbo-vestiging voor leerwegondersteunend onderwijs van scholengroep Esloo, is nieuwbouw voorgesteld op de huidige locatie. De school mag, volgens regionale afspraken, groeien van tweehonderd naar maximaal vierhonderd leerlingen. Voor vmbo-vestiging Overbosch College van Scholengroep Esloo is een al eerder door de gemeenteraad goedgekeurde uitbreiding in voorbereiding. Het Maerlant-Lyceum kan twee nieuwe gymzalen realiseren, waar ook de basisscholen in de omgeving gebruik van moeten maken.

In het concept-huisvestingsplan wordt voorgesteld de dislocatie van Merlijn, een school voor speciaal basisonderwijs, op te heffen en de leerlingen onder te brengen in het hoofdgebouw in Laak. De huidige locatie aan de Amalia van Solmsstraat 155 komt dan in aanmerking voor ontwikkeling voor andere doeleinden. Een eerder genoemd plan voor gecombineerde nieuwbouw van de basisscholen Den Hertogschool en de Liduinaschool is niet in de het conceptplan opgenomen. De scholen blijven op de huidige locaties.

In opdracht van de dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCW) heeft een gespecialiseerd adviesbureau een rapport gemaakt over de wensen en mogelijkheden op het gebied van onderwijshuisvesting in Haagse Hout. Hierbij is onder meer rekening gehouden met de bouwkundige staat van bestaande schoolgebouwen en de huidige en toekomstige behoefte aan klaslokalen. Bij de totstandkoming van het rapport is nauw samengewerkt met de besturen van de scholen in Haagse Hout, de dienst Stedelijke Ontwikkeling en de dienst OCW van de gemeente Den Haag. Het rapport is het concept-huisvestingsplan. Dit is voorgelegd aan het college van B&W en gaat naar de raadscommissie voor Onderwijs, Sociale Zaken, Cultuur en Integratie. Daarna wordt het concept voor inspraak toegezonden aan de individuele schoolbesturen, de koepels voor kinderopvang en de bewonersorganisaties in het stadsdeel. Zij hebben zes weken om te reageren. De reacties worden verwerkt tot een inspraakrapport. Het concept-huisvestingsplan wordt met het inspraakrapport voorgelegd aan de gemeenteraad, die het Integrale Huisvestingsplan Onderwijs voor Haagse Hout later dit jaar vast zal stellen.