Gemeente Roermond

Teleurstelling én bezorgdheid over herindelingsplan GS

Het college van burgemeester en wethouders van Roermond hebben met bezorgdheid en teleurstelling kennis genomen van het herindelingplan van Gedeputeerde Staten van Limburg. Als het aan GS ligt krijgt Roermond alleen Swalmen erbij. Juist vanwege de regiofunctie van Roermond had het gemeentebestuur op meer gerekend.

Met de presentatie van het rapport het haalbare haalbaar maken gaf Roermond in januari van dit jaar een duurzame visie op de bestuurlijke kracht van Midden-Limburg. Het gemeentebestuur gaf aan voorstander te zijn voor wat wordt genoemd de korte bandstad met Swalmen, Linne, en Melick. Met deze variant zou voor minimaal 20 jaar de bestuurlijke slagkracht voor de regio Roermond aanzienlijk zijn versterkt.

Het college van Roermond geeft in een eerste reactie aan erg bezorgd en teleurgesteld te zijn in de weinig doortastende visie van de Provincie. Het college is dan ook niet van plan zich neer te leggen bij het plan zoals het op 11 mei door GS is gepresenteerd. De duurzaamheid van het GS voorstel is zeer gering en toont weinig politieke moed. Doordat de omgeving van Roermond aanzienlijk verandert en de positie van Roermond nauwelijks veranderd wordt er een onbalans gecreëerd tussen de centrumstad en haar omgeving. Het college ziet de herindelinggeschiedenis van de regio uit 1991 zichzelf herhalen.

Mede doordat er elders in Midden Limburg wel is gekozen voor grootschalige herindeling ziet het college van Roermond nog enige ruimte voor een goed doordacht plan voor herindeling in de regio Roermond. De korte bandstad blijft in de ogen van Roermond nog steeds de beste variant.

Publicatiedatum: 11.05.2004 Bijgewerkt: 11.05.2004