European Commission

IP/04/626

Brussel, 11 mei 2004

"Snelle verbindingen voor Europa: Commissie inventariseert nationale breedbandstrategieën

Volgens een rapport van de Europese Commissie beschikten in januari 2004 80% meer mensen en bedrijven over een snelle internetverbinding dan één jaar daarvoor. Breedband vindt in de EU nu sneller ingang dan in de VS dankzij het feit dat enkele lidstaten in dit opzicht tot de wereldtop behoren. De lidstaten van de EU15 hebben alle een nationale breedbandstrategie ontwikkeld en de nieuwe lidstaten zullen dit nog voor eind 2004 doen. Alle lidstaten zijn het erover eens dat de vooruitgang door de markt moet worden geïnitieerd. De groei was het hoogst in die landen waar dankzij concurrentie - met name van alternatieve netwerken tussen verschillende aanbieders kon worden gekozen zodat de tarieven onder druk kwamen te staan. Toch blijft er ook voor de overheden een taak weggelegd wanneer de markten niet in staat blijken de noodzakelijke investeringen te doen. De nationale breedbandstrategieën zijn er daarom op gericht de dekking te verbeteren in gebieden waar deze onvoldoende is, en de vraag te stimuleren. Het rapport concludeert dat de nationale strategieën in 2005 voortdurend geëvalueerd en bijgewerkt moeten worden, zodat rekening kan worden gehouden met nieuwe vormen van breedbandtoegang en er profijt kan worden getrokken van de ervaringen in andere landen.

"Een bredere en snellere toegang tot internet is essentieel, wil de informatiemaatschappij haar beloften volledig kunnen inlossen", zo zei Erkki Liikanen, Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij en ondernemingsbeleid. "Het gaat niet om systemen en technologie, maar om oplossingen voor de burger, het bedrijfsleven en de overheid. Daarmee kunnen we de keuzemogelijkheden en de productiviteit verbeteren. De groeicijfers zijn indrukwekkend, vooral in sommige grotere lidstaten zoals Frankrijk en Italië. Maar we moeten het tempo erin houden, vooral door te zorgen voor concurrerende markten en een gunstig regelgevingsklimaat voor investeringen."

De lidstaten hadden in het kader van het actieplan eEurope 2005 van de Commissie beloofd ervoor te zorgen dat breedbandtoegang tot internet uiterlijk in 2005 op ruime schaal beschikbaar zou zijn. Daarom hadden zij toegezegd uiterlijk eind 2004 met een nationale breedbandstrategie te komen. In het verslag dat de Commissie morgen zal goedkeuren, worden deze strategieën onder de loep genomen en met elkaar vergeleken en wordt aangegeven welke stappen bij de komende herziening in 2005 moeten worden gezet.

Breedbandcommunicatie maakt het mogelijk grote hoeveelheden informatie bijna onmiddellijk over te dragen.

Zo kan een huisarts grote patiëntendossiers en röntgenfoto's naar een medisch specialist sturen, kunnen particulieren onderweg toegang krijgen tot internet, e-mail of databases, of kunnen schoolkinderen en studenten op verschillende scholen en uit verschillende landen via videoverbindingen met elkaar communiceren.

De snelle groei van de voorbije 18 maanden is vooral een gevolg van de marktwerking. Ongeveer 6% van de bevolking gebruikt nu een breedbandverbinding om toegang te krijgen tot internet. De groei is het hoogst in de steden, maar ondanks de goede prestaties doet een aantal concurrenten, zoals Zuid-Korea en Canada, het nog beter. De snelheid waarmee breedband ingang vindt, wordt ook sterk beïnvloed door de mate van concurrentie in de verschillende lidstaten, vooral die van netwerken zoals kabel-tv, en door de tarieven van de diensten. De concurrentie bij breedband groeit, maar geeft tevens aan dat het belangrijk is het nieuwe regelgevingskader voor elektronische communicatie in alle lidstaten snel en op samenhangende wijze in nationale wetgeving om te zetten.

Uit de nationale strategieën blijkt dat een groot aantal lidstaten onderzoekt hoe het breedbandnet kan worden doorgetrokken naar afgelegen plattelandsgebieden waar de dekking nog onvoldoende is, bijvoorbeeld met behulp van de structuurfondsen van de EU. Een volgende stap voor de overheden is om er door middel van "vraagbundeling" voor te zorgen dat scholen, ziekenhuizen en openbare bibliotheken in een bepaald gebied over een snelle verbinding kunnen beschikken. Dit kan bijdragen tot de business case voor investeringen in die gebieden. Zodra breedbandtoegang beschikbaar is, kan deze ook door lokale bedrijven en burgers worden gebruikt. Bovendien stimuleren de overheden ook de vraag naar breedband door meer eigen diensten online toegankelijk te maken, van het indienen van belastingaangiftes via het doorzoeken van lokale databanken tot het gebruik van breedband in het onderwijs en de gezondheidszorg.

De Commissie zal de vooruitgang bij de tenuitvoerlegging van de nationale breedbandstrategieën in het kader van eEurope 2005 op de voet blijven volgen.

http://europa.eu.int/information_society/eeurope/2005/all_about/broadb and/index_en.htm#National