Partij voor de Dieren


Harry Mulisch bereid plaats 't Hart in te nemen op kandidatenlijst PvdD
11-05-2004

Maarten 't Hart naar Raad van State wegens discriminatie naar levensovertuiging en inperking burgerrechten.

Amsterdam 11 mei 2004 - Op dinsdag 11 mei 13.30 uur, buigt de Raad van State zich over het beroep dat Maarten 't Hart heeft ingesteld tegen het besluit van de Kiesraad om hem te schrappen van de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Maarten 't Hart zal zelf zijn verdediging ter hand nemen en zal daarbij aanvoeren dat de beslissing in strijd is met artikel 1 van de Grondwet die discriminatie naar levensovertuiging verbiedt. 't Hart is principieel tegenstander van het hebben van een legitimatiebewijs en acht zich in zijn grondwettelijke rechten tot het uitoefenen van het passief kiesrecht aangetast, nu de Kiesraad niet bereid bleek zijn legitimatie in persoon te accepteren. De principiële bezwaren van 't Hart vloeien o.m. voort uit onaangename ervaringen van diverse familieleden met legitimatieplicht gedurende de Duitse bezetting. Tevens is 't Hart van mening dat het principieel weigeren van een legitimatiebewijs volgens de kieswet niet aangemerkt kan worden als uitsluitingsgrond voor het uitoefenen van het actief of passief kiesrecht.

Het stoort 't Hart dat zijn principiële keuze in sommige media wordt uitgelegd als een publiciteitsstunt, waar de identificatieplicht voor hem een wezenlijke kwestie vormt.

't Hart wijst erop dat slechts tijdens de Duitse bezetting en de Napoleontische tijd sprake was van identificatieplicht in ons land.

Harry Mulisch (wel in het bezit van een geldig legitimatiebewijs en één uit de bezettingstijd) heeft aangegeven zo mogelijk en zonodig de plaats van Maarten 't Hart op de kandidatenlijst in te willen nemen. Indien dat als gevolg van gesloten termijnen onmogelijk blijkt, wil Mulisch de Partij voor de Dieren actief steunen in haar campagne voor de Europese verkiezingen, onder meer via het inspreken van radio-oproepen.

Mulisch zal met Maarten 't Hart meegaan naar de zitting van de Raad van State om zo zijn steun te betuigen aan de opvattingen van 't Hart en zijn betekenis voor de Partij voor de Dieren.

Nooit eerder stelden zoveel kunstenaars, wetenschappers en opinieleiders zich in één campagne kandidaat voor één politieke partij, hetgeen aangeeft hoe groot de maatschappelijke behoefte is aan een politieke beweging die een hoofdtaak ziet in het opkomen voor de rechten van dieren. Met de toetreding van Harry Mulisch tot het comité van aanbeveling van de partij wordt eens temeer duidelijk hoe groot de maatschappelijke voorhoede is die zich niet meer wenst neer te leggen bij de wijze waarop dieren worden onderdrukt en uitgebuit.

U bent van harte uitgenodigd verslag te doen van de zitting van de Raad van State om 13.30 u, Kneuterdijk 22 in Den Haag.