Ingezonden persbericht

Debat 'De top in balans'

Vrouwelijk artsentalent beter benut

AMSTERDAM, 20040426 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert op dinsdag 11 mei 2004 het debat 'De Top in balans. Vrouwelijk artsentalent beter benut'. Het aantal vrouwen in de geneeskunde is de afgelopen decennia flink toegenomen. Vrouwelijke artsen zijn echter sterk ondervertegenwoordigd in richtinggevende posities en functies: vrouwelijk talent wordt onvoldoende ingezet. Het debat 'De Top in balans' formuleert concrete acties om dit te verbeteren, zowel voor richtinggevenden in de medische wereld als voor de vrouwelijke arts zelf. Organisatie: De Rode Hoed in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (vnVa). Gespreksleiding: Clairy Polak (NOVA). Aanvang: 16.30 uur in de Grote Zaal.


Programma
Het programma bestaat uit lezingen van dr. Hanneke Takkenberg, epidemioloog, voorzitter commissie TOP van de vnVa en prof.dr. Hugo Keuzenkamp, directeur zorg Delta Lloyd Ohra, hoogleraar economie UvA en een interview met prof.dr. Chantal van der Horst, hoogleraar plastische chirurgie, AMC. Vervolgens zullen dr. Irene Hellemans, cardioloog, voorzitter vnVa en ambassadeur KNMG regio Noord-Holland, ir. Joan Leemhuis-Stout voorzitter Bestuur Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, prof.dr. Carla Bruynzeel, hoogleraar dermatologie, UMC Utrecht, prof.dr. Geert Blijham, voorzitter Raad van Bestuur UMC Utrecht, drs. Eelke van der Veen, voorzitter Raad van Bestuur Agis Zorgverzekeringen en dr. Karin Fijn van Draat, kinderarts, AMC in debat gaan; wie kan wat doen?
Het programma zal afgesloten worden met een ronde tafelgesprek tussen Clairy Polak en prof.dr. Pieter Vierhout, voorzitter Orde van Medisch Specialisten, drs. Jan Hamel, voorzitter ver. van Acad. Ziekenhuizen en prof.dr. Didi Braat, hoogleraar gynaecologie KUN; wie doet wat?

Vrouwelijk artsentalent beter benut
Veel vrouwelijk talent strandt bij het kiezen voor en het vinden van een interne of externe richtinggevende functie, zoals een bestuurs- en voorzittersfunctie of een opleiders- of hoogleraarfunctie. Het behouden van het talent van vrouwelijke artsen wordt echter steeds belangrijker. Van de eerstejaars studenten Geneeskunde is immers 70 procent vrouw.
De bijeenkomst 'De Top in balans' spitst zich toe op de stimulering van de doorstroming van vrouwelijke artsen naar richtinggevende medische functies en leiderschap. Een medicus aan de top is niet alleen goed in het vak, maar heeft ook invloed op het vak.
Dit debat is mede tot stand gekomen door een bijdrage van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid/ Directie Coördinatie Emancipatiebeleid.




Ingezonden persbericht