Gemeente Voorburg-Leidschendam


Het riool leeft in Leidschendam-Voorburg

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 10 mei 2004
---

Interactieve tentoonstelling te bezoeken

Riolering is tegenwoordig heel normaal. Via toilet, douche en keuken loopt het afvalwater het riool in; regenwater verdwijnt op straat in de rioolputten. Het riool spreekt echter niet tot de verbeelding; het ligt onzichtbaar onder de grond en vrijwel niets verraadt zijn aanwezigheid. Alleen bij een verstopping valt het belang van een goed functionerend rioolsysteem op.

Om de wereld van het riool onder de aandacht te brengen vindt in het Stadskantoor in Leidschendam de tentoonstelling ´Het riool leeft´ plaats van dinsdag 11 tot en met vrijdag 28 mei. De aanleiding voor het houden van deze expositie van de Stichting RIONED is de behandeling van het Gemeentelijk Rioleringsplan 2004-2008 in de vergadering van de gemeenteraad van 12 mei.

237 kilometer
De gemeente zorgt voor een doelmatig inzamelen en afvoeren van afvalwater. In Leidschendam-Voorburg beheert de gemeente 237 kilometer hoofdrioolbuis, 24 rioolgemalen en twintig kilometer drukriool met 186 pompunits. Het beheer en onderhoud van het riool kost de gemeente jaarlijks veel geld. Voor 2004 bedragen de uitgaven 9,7 miljoen euro; hiervan worden onder andere rioolinspecties betaald en de aanleg van drukriolering in het buitengebied, en wordt een begin gemaakt met de vervanging van elf kilometer riool en het maken van bergbezinkbassins. Alle kosten worden betaald uit de opbrengst van de rioolheffing die de inwoners betalen; dit jaar bedraagt die heffing ongeveer 105 euro. Met de tentoonstelling wil de gemeente haar inwoners laten zien waarvoor zij rioolrecht betalen: een goed functionerend rioolsysteem.

Torenflat
´Het riool leeft` heeft veel interactieve elementen. Zo kunnen bezoekers met verschillende modellen en computers onder meer riolen inspecteren, het rioolsysteem van een wijk verbeteren of de werking van een riool ontdekken. De tentoonstelling is opgebouwd uit vier tekstbomen met uitgebreide informatie over riolering en afvalwaterzuivering, een dorpsplein waar de werking van riolen zichtbaar wordt, een torenflat en drie computerspelletjes.

Over het gebruik van de binnenriolering is veel te vertellen; in de torenflat krijgt de riolering binnenshuis dan ook ruim aandacht. De bezoeker krijgt vragen voorgeschoteld over de riolering in tien verschillende kamers; het antwoord wordt begeleid met geluids- en lichteffecten.

Inspectie
Met het spel ´Riocop´ kan het riool van put tot put worden geïnspecteerd; als de camera stopt kan de bezoeker een probleem oplossen en punten scoren. Het spel staat twee keer opgesteld, want het blijkt bij jong en oud bijzonder in trek. Het spel ´Rioplay´ laat de bezoeker problemen van water op straat en een stinkende sloot oplossen door het rioolsysteem van een wijk te verbeteren. Hierbij worden verschillende oplossingen uitgeprobeerd. Dit spel blijkt snel veel inzicht te geven.
Drie interactieve schaalmodellen laten de werking van het riool zien. Met uitleg over een gemengd rioolsysteem, een verbeterd gescheiden systeem, en de werking van een systeem met overstorten, gemaal en zuiveringsinstallatie, worden de verschillen duidelijk.

De tentoonstelling is van dinsdag 11 tot en met vrijdag 28 mei op werkdagen te bezoeken in het Stadskantoor, Koningin Wilhelminalaan 2 in Leidschendam. Bezoekers zijn tussen 08.00 en 15.00 uur van harte welkom.