Verbond van Verzekeraars

Hybride stelsel sociale zekerheid alleen onder voorwaarden

Als het kabinet werkelijk ernst wil maken met preventie en reïntegratie, dan zal het de voorkeur verdienen om te kiezen voor een stelsel waarin marktpartijen door forse concurrentie en aanzienlijke financiële belangen, sterk geprikkeld worden om de instroom in de WAO te beperken en de uitstroom zoveel mogelijk te bevorderen.

Dat liet het Verbond minister De Geus enige tijd terug nadrukkelijk weten. Geen ultimatum van het Verbond aan de minister, geen kont tegen de krib, zoals hier en daar ten onrechte werd gesuggereerd, slechts duidelijkheid: kies voor honderd procent marktwerking, en niet voor een halfwas hybride systeem met publieke en private elementen.

Geen hybride stelsel
Het Verbond is voorstander van marktwerking en heeft grote bezwaren tegen een hybride stelsel zoals dat waar de minister op afkoerst. In de plannen van de minister is bovendien geen sprake van een gelijk speelveld tussen particuliere verzekeraars aan de ene kant, en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) aan de andere kant als publieke uitvoerder.
Er ontbreekt namelijk een strikte scheiding tussen de verschillende functies die het UWV in het nieuwe stelsel krijgt toebedeeld. Die is beslist nodig om straks valse concurrentie te voorkomen. Het UWV bepaalt straks de mate van arbeidsongeschiktheid, beoordeelt of marktpartijen hun werk goed doen, én wordt uitvoerder van de WGA. Met die laatste functie wordt het UWV een directe concurrent van private verzekeraars. Verzekeraars vrezen de concurrentie niet, als die maar plaatsvindt op gelijke voorwaarden.

Gelijk speelveld
Wordt er toch voor een hybride stelsel gekozen, dan moet er wel een gelijk speelveld tussen verzekeraars en het UWV zijn. Om dat te bereiken, is het noodzakelijk dat de (financiële) verschillen tussen de twee systemen worden opgeheven. Het kapitaaldekkingssysteem van verzekeraars is de eerste jaren namelijk duurder dan het omslagsysteem van het UWV. Verzekeraars moeten even snel over alle relevante gegevens kunnen beschikken als de publieke uitvoerder, en beide partijen moeten volgens dezelfde dekkingsvoorwaarden kunnen werken. Ook moet het het UWV verboden worden om onder de kostprijs te werken. Ten slotte wil het Verbond niet dat een werkgever automatisch aan het UWV toevalt als hij nalaat zelf een bewuste keus te maken voor de ene of de andere uitvoerder.

Verzekerd!, mei 2004