Koninklijke bibliotheek

Een nieuwe microzaal met 16 moderne microreaders

Vanaf 11 mei staan 16 nieuwe moderne microreaders in een nieuwe zaal voor u klaar. De afgelopen maanden is hard gewerkt om een ruime zaal te realiseren waarin u op een gemakkelijke en snelle manier microfilms en microfiches kunt bekijken en afdrukken kunt maken.

Faciliteiten verbeterd en uitgebreid

Alle oude microreaders zijn vervangen door nieuwe machines. Hiermee komt een einde aan het moeizame ombouwen van de machines wanneer tussen microfiches en -films gewisseld moest worden en behoren papierstoringen tot het verleden. De microreaders staan op speciaal ontworpen tafels. Op deze tafels is ruimte om uw spullen neer te leggen. Ook zijn er onder de tafels aansluitingen voor laptops gemaakt. De nieuwe in hoogte verstelbare stoelen maken het werken met de microreader-apparatuur een stuk comfortabeler. Het klimaat in de nieuwe zaal is - dankzij een verbeterde installatie - aanzienlijk verbeterd.

Micromateriaal in de toekomst direct toegankelijk

Een klein deel van de kasten is nu al gevuld met films en fiches. De komende maanden zal vrijwel al het micromateriaal dat nu nog in het magazijn of in de leeszaal staat hieraan worden toegevoegd. Wij hopen uiterlijk eind augustus klaar te zijn met deze verplaatsing. Het overgrote deel van het micromateriaal uit onze collectie staat dan direct onder handbereik. De kasten zijn praktisch ingedeeld. Zo zullen bijvoorbeeld de landelijke dagbladen per titel bij elkaar staan. Op deze manier kunt u snel en makkelijk het juiste materiaal vinden. Materiaal dat nog niet in de microzaal te vinden is kunt u op de gebruikelijke wijze aanvragen.

Praktische aanwijzingen

De gebruikte fiches en films worden door de medewerkers opgeborgen; u wordt vriendelijk verzocht dat niet zelf te doen. In de zaal staat duidelijk aangegeven waar u het gebruikte materiaal kunt neerleggen. Een handleiding voor het gebruik van de apparatuur vindt u bij de machines. U kunt natuurlijk altijd een medewerker om hulp vragen. U betaalt met muntgeld. Wisselautomaten hangen in de gang, tegenover de microzaal.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland