Ingezonden persbericht

Symposium over taalverandering

UTRECHT, 20040422 -- Dinsdag 11 mei 2004 organiseert Awater (vereniging voor Utrechtse Neerlandici) een symposium over taalverandering. Naar aanleiding van het brede maatschappelijke debat dat op dit moment over het veranderen van het Nederlands gevoerd wordt, heeft Awater een aantal deskundigen uitgenodigd om hierover te spreken. Na afloop van de spreekbeurten zal er gelegenheid zijn om met de sprekers te discussiëren. De middag zal plaatshebben in de Pietershof, Achter Sint Pieter 200 in Utrecht.


De sprekers zijn allen gezaghebbende wetenschappers op het gebied van taalwetenschap. Het symposium zal na een opening door prof. dr. Paul Wackers, directeur Onderwijsinstituut Nederlands, Universiteit van Utrecht, ingeleid worden door prof. dr. Martin Everaert, directeur van het Utrechts Instituut voor Linguïstiek OTS. De eerste spreker is prof. dr. Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut (KNAW). In 2004 bracht hij samen met Leonie Cornips en Marc van Oostendorp het boekje Verandering en verloedering; normen en waarden in het Nederlands uit. De tweede spreker is prof. Joop van der Horst, hoogleraar Linguïstiek aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Van der Horst doet al jaren onderzoek naar de Nederlandse syntaxis en actuele syntactische veranderingen. De laatste spreker is dr. Jacomine Nortier, wetenschappelijk medewerker van de Universiteit van Utrecht. Nortier spreekt en publiceert regelmatig over taalverandering onder invloed van minderhedentalen. Daarnaast zit zij in het bestuur van Anéla, de Nederlandse Vereniging voor Toegepaste Taalwetenschap. De discussie na afloop zal onder leiding staan van prof. dr. Frits van Oostrom, Universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Utrecht.

Het symposium zal, zoals gezegd, plaatsvinden Achter Sint Pieter 200, in de Utrechtse binnenstad, in De Pietershof. De toegang is gratis voor studenten en universitair medewerkers. Overige belangstellenden betalen E3,-. Voor een routebeschrijving of meer info kunt u contact opnemen met de Symposiumcommissie, via Awater@studver.uu.nl




Ingezonden persbericht