Ingezonden persbericht

Digitale overheid gaat volgende fase in

Provincieloket Overijssel is online

AMSTERDAM, 20040511 -- Amsterdam, 11 mei 2004 - Vanaf heden is de digitale dienstverlening van de overheid uitgebreid met een nieuw digitaal loket: het Provincieloket. Overijssel is de eerste provincie die het Provincieloket op haar website heeft geïmplementeerd (www.prv-overijssel.nl/loket). E-Grant Publishing heeft voor het Provincieloket de provinciale productencatalogus ontwikkeld in opdracht van ICTU en PEP (Programma Elektronische Provincies, nu e-Provincies).


Provincieloket: alle provinciale producten en diensten
In het Provincieloket staan ongeveer 120 producten en diensten opgenomen die alle provincies leveren. Daarnaast heeft elke provincie naar schatting zo'n 100 diensten die specifiek zijn voor die provincie. Deze 'eigen' provinciale diensten worden onder redactie van E-Grant per provincie toegevoegd aan het Provincieloket, zodat elke provincie haar eigen Provincieloket in haar website kan opnemen. Het Provincieloket moet de provinciale dienstverlening richting burgers, bedrijven én andere overheidsinstellingen inzichtelijker maken. Voorbeelden van diensten die zijn opgenomen in het Provincieloket zijn provinciale vergunningen, ontheffingen en subsidies. De beschrijvingen van de diensten zijn voorzien van onder meer de exacte voorwaarden, aanvraagprocedure, deeplinks en formulieren.
De provincie Overijssel heeft in haar Provincieloket (Provincieloket Overijssel) de provinciale productencatalogus van E-Grant geïntegreerd, samen met een formulierenmodule voor het on- en offline invullen van subsidieaanvragen. Het digitaal aanvragen van subsidies is de eerste praktische toepassing van Provincieloket Overijssel, dat nog verder uitgebreid zal gaan worden.
 
E-dienstverlening: prioriteit bij bestuurlijke vernieuwing
E-Provincies, ICTU en E-Grant Publishing geven met het Provincieloket een nieuwe impuls aan e-government, met als doel een efficiëntere overheidsdienstverlening en minder administratieve lasten. De doelstelling van onder meer minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) - dat in 2007 65% van alle publieke dienstverlening via internet moet verlopen - komt daarmee een stap dichterbij. De komende tijd wordt het Provincieloket verder aangevuld door de verschillende provincies, onder meer met elektronische formulieren ('e-formulieren') en interactieve diensten. Het Provincieloket is een vervolg op het Overheidsloket op www.overheid.nl, waarin alle circa 2.500 producten en diensten van de rijksoverheid zijn opgenomen. Het Overheidsloket is eveneens ontwikkeld door E-Grant Publishing in opdracht van ICTU en is in 2003 'live' gegaan. Accenture geeft in recent onderzoek aan dat Nederland met name door het Overheidsloket vier plaatsen stijgt op de 'digitale wereldranglijst' en het beter doet dan de Belgen.
 
Provincieloket - hard op weg richting één loket
Het Provincieloket behoort tot de jongste generatie digitale overheidsloketten, waarmee de één-loket gedachte daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Door de nieuwe en unieke systematiek die gebruikt is voor zowel het Overheidsloket als het Provincieloket is het mogelijk geworden voor overheden om alle gewenste overheidsproducten binnen één digitaal loket te tonen; zo zijn bijvoorbeeld nu ook alle provinciale producten in het Overheidsloket geïntegreerd. Hiermee komt een bezoeker van een website altijd aan het juiste loket! Standaardisering en flexibiliteit gaan hierbij hand in hand: standaardisering van de manier van beschrijven van overheidsproducten (identiek voor het Provincieloket en het Overheidsloket), flexibiliteit in die zin dat overheidsinstanties eigen producten en productinformatie kunnen toevoegen aan het digitale loket op hun website. Zo kan het ene overheidsloket niet alleen via Overheid.nl maar nu ook op lokaal niveau realiteit worden.
 
Over E-Grant Publishing
E-Grant Publishing is gespecialiseerd in online dienstverlening door overheden (e-government). E-Grant levert ook diverse producten en diensten op het gebied van overheidsinformatie. Bijvoorbeeld het via inter- of intranet aanbieden van informatie over subsidies, belastingen en vergunningen. Voor overheden en bedrijven heeft E-Grant verschillende digitale loketten gerealiseerd, zoals het Overheidsloket op www.overheid.nl en Loket Amsterdam op www.amsterdam.nl. E-Grant werkt vanuit de visie dat digital publishing - publiceren via internet - de toekomst heeft. Meer informatie kunt u vinden op www.e-grant.nl.
 



Ingezonden persbericht