Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"Oorlog tegen kanker niet gewonnen"

Wetenschappers slaan alarm over chemische stoffen in menselijk lichaam

Bunnik, 11 mei 2004-De aanwezigheid van chemische stoffen in het menselijk lichaam en het milieu moet serieuzer worden genomen als oorzaak voor kanker. Dat hebben medische wetenschappers de afgelopen dagen op een internationale conferentie bij UNESCO gezegd. Zij pleiten samen met de Europese vrouwenorganisatie Women in Europe for a Common Future (WECF), voor een aanscherping van het Europees beleid over chemische stoffen. Tijdens Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie moeten de Europese Ministers overeenstemming bereiken over dit nieuwe beleid.

Onderzoek: oorlog tegen kanker niet gewonnen
Nieuw onderzoek laat een toename zien van het aantal kankergevallen dat niet door roken wordt veroorzaakt. Kanker bij kinderen is de afgelopen twintig jaar met 30 % toegenomen. Tegelijkertijd zijn veel stoffen in het milieu, waarvan wetenschappers vermoeden dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Daaronder zijn ook kankerverwekkende stoffen. Die moeten steeds serieuzer als oorzaak worden gezien bij kankeronderzoek, zo zei Prof. Clapp van de Boston University.

"Vrouwen willen niet dat hun kinderen proefkonijnen zijn in een wereldwijd experiment met chemische stoffen, waarvan we de effecten op de gezondheid en vooral op die van de meest kwetsbare groep, kinderen, niet kennen" zegt Sascha Gabizon, directeur van WECF, die een van de panelleden was op de conferentie. Vrouwen vormen een belangrijke doelgroep. Zij geven de chemische stoffen uit hun lichaam door aan hun kinderen via de baarmoeder. Kinderen krijgen dus voor de geboorte al chemische stoffen binnen die hun ontwikkeling kunnen schaden en kans op kanker op latere leeftijd vergroten.

Belangrijk besluit tijdens Nederlands voorzitterschap De oproep van de wetenschappers komt aan de vooravond van belangrijke besluitvorming van Europese Unie. Vanaf 1 juli is Nederland voorzitter van de EU. Dan moeten de ministers een gezamenlijk standpunt innemen over een nieuw beleid om giftige stoffen uit het milieu en het menselijk lichaam te weren. De oppositie van de chemische industrie is echter groot. Zij willen nauwelijks informatie verstrekken over eigenschappen en gevolgen van de stoffen die zij op de markt brengen en het onderzoek. Over 86 % van de stoffen die in grootverbruik op de Europese markt zijn bestaat onvoldoende informatie over de gevolgen voor het milieu en de gezondheid van mensen, zo schrijft de Europese Commissie in een rapport.

Voor meer informatie en de tekst van de oproep van de kankerspecialisten: Isolde van Overbeek, WECF: 030-2310300. Voor informatie na 17:00 uur kunt u e-mailen met altamira@igc.org en uw telefoonnummer achterlaten. U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Voor nadere informatie:

1. The Paris Appeal, international declaration on diseases due to chemical pollution, zie www.artac.info.
2. Women in Europe for a Common Future is een netwerk organisatie die zich inzet voor duurzame ontwikkeling, bescherming van de gezondheid en het milieu in west en oost Europa, zie www.wecf.org


---- --