Ingezonden persbericht

Tothem opent vestiging in Israël

ZWOLLE, 20040511 -- Softwarehuis en consultancy Theatre of the Mind (Tothem.nl) uit Zwolle opent een vestiging in Israël. In eerste instantie betreft het de creatie van nieuwe arbeidsplaatsen om lokale klanten te bedienen, maar het ligt in de verwachting op korte termijn het grootste deel van de productie uit Nederland over te hevelen naar het Midden Oosten. Deze beslissing heeft met name consequenties voor productieafdelingen in Utrecht en Apeldoorn. Daarbij gaat het voor de korte termijn om circa 5 arbeidsplaatsen. Voor Zwolle, waar oplossingen worden bedacht en ontworpen, heeft de beslissing geen gevolgen.


Hoofdreden voor de opmerkelijke stap is het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening. Directeur Van Veen verklaart in Israël tegen iets hogere loonkosten beter geschoold en vooral beter gemotiveerd personeel aan te kunnen trekken: "Ze zijn iets duurder, maar daarmee ben je af van de 9 tot 5 mentaliteit. Bovendien hebben Israëlische werknemers een natuurlijke drang om bij te blijven op hun vakgebied. Dat is in Nederland wel anders."

Tothem ging voor deze beslissing niet over één nacht ijs. Zo is er enige maanden op kleine schaal proefgedraaid, waarbij met name is gelet op communicatieve en culturele aspecten. Op beide vlakken voorziet Van Veen geen problemen: "De informele houding van Israëliërs sluit goed aan bij de Nederlandse en het hele bedrijfsproces bij Tothem is ingericht op thuiswerkers. Projectcommunicatie geschiedt al geruime tijd uitsluitend via internetapplicaties, waarbij interactief projectoverleg plaatsvindt via videoconferenties. Het maakt daarbij dus niet uit of iemand in Utrecht of Tel Aviv zit."

Theatre of the Mind (Tothem.nl) is gevestigd in Zwolle en houdt zich bezig met uitdenken, ontwikkelen en vormgeven van prototypen en applicaties voor internet en mobiele toepassing. Opdrachtgevers zijn (semi) overheid en bedrijfsleven van klein tot groot. Theatre of the Mind heeft opdrachtgevers in Nederland, Duitsland, Israël en België.



Ingezonden persbericht