Ingezonden persbericht

Slechte samenwerking tussen gemeenten en woningcorporaties

AMERSFOORT, 20040511 -- Ruim 45 procent van de gemeenten en bijna 60 procent van de woningcorporaties blijkt ontevreden over de onderlinge samenwerking en de bijdragen die deze samenwerking levert aan het verbeteren van de leefbaarheid in wijken. Daarnaast is er sprake van conflicten over de inhoud, uitvoering en bekostiging van het beleid en over de onderlinge rolverdeling.


Dit blijkt uit een onderzoek dat Twynstra Gudde heeft uitgevoerd onder alle circa 80 corporaties en 30 gemeenten die betrokken zijn bij de bevordering van de leefbaarheid in de 56 zogenaamde aandachtswijken.

De conflicten en de ontevredenheid over de samenwerking zijn voor het merendeel terug te voeren op onduidelijkheden over de rolverdeling in de samenwerking. Corporaties en gemeenten zijn het er grotendeels over eens dat beide de rol van overlegpartner zouden moeten hebben. In de praktijk ervaart ruim 40 procent dat de andere partij een andere rol inneemt: die van beleidsbepaler, uitvoerder of controleur.

Discrepanties tussen verwachtingen en percepties over elkaars rol

De ander gedraagt zich als overlegpartner Oneens met deze stelling Gemeenten
kwaliteit v. woningen 38%
woningdifferentiatie 43%
buurtvoorzieningen 45%
woonruimteverdeling 50%
veiligheid 36%

Oneens met deze stelling Corporaties
kwaliteit v. woning 36%
woningdifferentiatie 38%
buurtvoorzieningen 49%
woonruimteverdeling 48%
veiligheid 30%


Om tot een goede samenwerking te komen, is het nodig dat er duidelijkheid en overeenstemming is over de te vervullen rollen en dat er sprake is van voldoende afstemming, communicatie en vertrouwen.

Twynstra Gudde is van mening dat de samenwerking tussen woningcorporaties en gemeenten, bijvoorbeeld als de herstructurering stagneert, bewuster en professioneler vorm moet worden gegeven. Daarbij is het vaak nodig dat een onafhankelijke partij de achterliggende beweegredenen, belangen, beelden, opvattingen, verwachtingen en ambities voor de herstructurering boven tafel krijgt en op grond daarvan de betrokken partijen afspraken maken over de rolverdeling, de vorm van samenwerken en de communicatie.

Een samenvatting van het onderzoeksrapport is verkrijgbaar bij:
Jan Leo van Deemter MBA, via Ineke Dokter (secretariaat), tel.: 033 4677762 of e-mail jdt@tg.nl

Zie ook onze website: www.twynstragudde.nl of www.woningcorporaties.com


Twynstra Gudde is een onafhankelijk Nederlands organisatie-adviesbureau dat al gedurende 40 jaar resultaatgericht adviseert en managementfuncties vervult. Kerncompetities van Twynstra Gudde zijn project- en programmamanagement, veranderkunde, organisatieontwikkeling en beleidsontwikkeling.




Ingezonden persbericht