Ingezonden persbericht


Brief CBL inzake problemen rondom liberalisering energiemarkt

Aan

Ministerie van Economische Zaken mr. L.J. Brinkhorst
Postbus 20101
2500 EC DEN HAAG

Ref: 04.021/KR Leidschendam, 11 mei 2004

betreft: problemen liberalisering elektriciteitsmarkt

Excellentie,

Gaarne vragen wij uw welwillende aandacht voor het volgende.

Op 11 oktober 1999 heeft de toenmalige minister van Economische Zaken minister Jorritsma samen met het CBL, de koepelorganisatie van de supermarkten in Nederland, de Meerjarenafspraak Energiebesparing Supermarkten ondertekend. Sinds de ondertekening is energiebesparing een vast gegeven in de supermarktsector. De MJA energiebesparing heeft er voor gezorgd dat supermarkten structureel bezig zijn met energiebesparing. Energiebesparing leeft bij de ondernemers en de winkelmedewerkers.

Onderdeel van de MJA is de monitoring van de energiegegevens. Helaas hebben supermarkten vanwege de slechte facturering door de energiebedrijven grote moeite om de juiste energiegegevens over 2003 te verkrijgen. Dit betekent dat supermarkten niet of niet tijdig kunnen voldoen aan het aanleveren van de gegevens voor de monitoring over 2003. Wij betreuren dit ten zeerste, omdat deze factureringsproblemen voor het tweede achtereenvolgende jaar leiden tot een onvolledige aanvoer van gegevens. Met als gevolg een incomplete verslaglegging richting de Tweede Kamer over de energiebesparende maatregelen van de supermarkten en de resultaten daarvan over de afgelopen jaren. Daarmee wordt de supermarktsector tekort gedaan.

Tot op heden deugt een groot gedeelte van de ontvangen facturen in het geheel niet of is er überhaupt geen factuur ontvangen. Daarnaast willen een aantal netbeheerders geen EAN-codes afgeven en niet meewerken aan switches. Er worden tevens nota's gestuurd aan niet bestaande locaties. Een supermarktorganisatie heeft zelfs besloten om een grondige factuurcontrole over 2002 en 2003 te laten uitvoeren door een extern bedrijf. Er is namelijk geconstateerd dat veel gegevens nog gebaseerd zijn op schattingen. Een andere supermarktorganisatie heeft nog geen enkele eindafrekening elektriciteit over 2003 ontvangen.

Het blijkt dat netbeheerders nog geen data aan de leveranciers hebben verzonden om de eindafrekening voor levering op te stellen. Ook weigeren netbeheerders mee te werken aan het verleggen van de netwerkfactuur naar de leverancier van elektriciteit waardoor het niet mogelijk is om één factuur op te stellen waar alle kosten (levering, transport en REB) op staan vermeld.

Op 10 januari 2002 heeft het CBL in een brief aan uw ministerie deze problematiek al eerder uiteengezet. In de antwoordbrief van 21 februari 2002 biedt uw ministerie aan om met PVE, EnergieNed, DTe en Tennet in gesprek te gaan over deze problemen. Desondanks ondervinden de supermarkten nog steeds grote problemen rondom de facturering van de energiebedrijven. De supermarkten herkennen zich dan ook niet in de positieve berichtgeving genoemd in uw nieuwsbrief van 4 april inzake de liberalisatie van de energiemarkt.

Aangezien in de afgelopen jaren weinig verbetering is opgetreden bij de energiebedrijven nemen wij de vrijheid te refereren aan de MJA tekst waarin u op u neemt uw invloed uit te oefenen voor het oplossen van eventuele knelpunten van niet financiële aard. Wij zouden het ten zeerste waarderen als u uw invloed zodanig wil aanwenden dat supermarkten alsnog de gegevens kunnen aanleveren.

Gaarne vertrouwen wij op uw medewerking en verblijven wij,

met de meeste hoogachting,

mr. M.J. Roos
Directeur


---- --